Nieuws/Binnenland
1237550271
Binnenland

Rutte: leven Christina in teken van gezin

DEN HAAG - Het leven van Christina stond in het teken van gezin en familie, haar grote liefde voor muziek en de ontwikkeling van jong zangtalent. Dat laat premier Mark Rutte weten in een eerste reactie op het overlijden van de prinses vrijdagochtend.

„Ik ben bedroefd door het bericht dat prinses Christina op 72-jarige leeftijd is overleden”, aldus Rutte. „Haar betrokkenheid en haar warme persoonlijkheid zullen door velen in binnen- en buitenland worden gemist.”

Als jongste kind uit het huwelijk van de toen toekomstige koningin Juliana en prins Bernhard leefde Christina haar leven grotendeels buiten de schijnwerpers, memoreert Rutte. „Door bewust afstand te doen van het recht op de troon creëerde zij voor zichzelf de ruimte een eigen invulling te geven aan haar leven.”

Rutte heeft vrijdagochtend telefonisch contact gehad met koning Willem-Alexander en prinses Beatrix. „En natuurlijk zijn mijn gedachten ook bij de kinderen en kleinkinderen van prinses Christina, bij prinses Irene en prinses Margriet, en bij de andere leden van de koninklijke familie.”

Beatrix

Heel politiek Den Haag leeft mee. „Zo jong nog”, zegt vicepremier Hugo de Jonge. „Onverwacht ook, voor mij in ieder geval.” Zijn collega Kajsa Ollongren vindt het overlijden van de 72-jarige prinses „heel verdrietig”, voor „prinses Beatrix in het bijzonder.”

Ook minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en zijn defensiecollega Ank Bijleveld condoleren de Oranjes. Het overlijden van Christina, de jongste zus van prinses Beatrix, is „heel tragisch, ook voor de koninklijke familie, dus ik kan alleen van mijn medeleven nu blijk geven”, zegt Bijleveld.

Warme persoonlijkheid

De PVV en Forum voor Democratie betuigen ook hun medeleven. PVV-leider Geert Wilders „wenst het koninklijk huis veel sterkte met dit grote verlies.” FVD-voorman Thierry Baudet denkt „met grote dankbaarheid terug aan de enorme inspiratie die HKH Prinses Christina gegeven heeft aan generaties jonge musici met haar enorme enthousiasme en warme steun voor onder andere het Prinses Christina Concours. Rust zacht.”

De leider van het CDA in de Tweede Kamer, Pieter Heerma, wijst eveneens op Christina’s „creativiteit en warme persoonlijkheid.” Die „zullen door velen worden gemist”, denkt hij. Ook Heerma wenst de koninklijke familie veel sterkte.