Nieuws/Binnenland
1238182
Binnenland

CDA spreekt met Omtzigt over misstap

Pieter Omtzigt (CDA)

Pieter Omtzigt (CDA)

DEN HAAG - De Tweede Kamerfractie van regeringspartij CDA buigt zich dinsdag over de misstap van haar omstreden fractiegenoot Pieter Omtzigt. Het Kamerlid raakte in opspraak door een valse getuigenis tijdens een bijeenkomst over de MH17-ramp. Hij besloot maandag voorlopig niet meer als MH17-woordvoerder van zijn partij op te treden.

Pieter Omtzigt (CDA)

Pieter Omtzigt (CDA)

De vraag is of de christendemocraten hun bekende fractiegenoot nog gaan aanpakken, en dan hoe hard. De fractie kan hem straffen door hem het MH17-dossier permanent af te pakken.

Omtzigt kan door alle commotie ook de eer aan zichzelf houden, opstappen en iemand anders van het CDA zijn zetel laten innemen. Dan is er op coalitiegebied niets aan de hand. Als Omtzigt echter bij het CDA vertrekt en als onafhankelijk lid in de Kamer blijft, dan zit het kabinet-Rutte III meteen met een groot probleem. De coalitie van VVD, CDA, D66 en Christenunie beschikt nu slechts over een meerderheid van één zetel in de Tweede Kamer.

Volgens CDA-leider Sybrand Buma heeft Omtzigt een fout gemaakt in een ,,zaak die heel serieus is". Het is volgens Buma echter een zaak van het CDA en niet van de coalitie.