Nieuws/Binnenland
1238220
Binnenland

Senaat verwerpt verbod rituele slacht

De Eerste Kamer heeft dinsdag het voorstel verworpen om het onverdoofd -ritueel- slachten te verbieden. In een hoofdelijke stemming keerden 51 senatoren zich tegen voorstel van Tweede Kamerlid Marianne Thieme (Partij voor de Dieren). Zij wil het dierenwelzijn bij de slacht verbeteren door verdoven voor de slacht verplicht te stellen.

VVD, PvdA, CDA, D66, ChristenUnie en SGP vinden dat een verbod op de rituele slacht de vrijheid van godsdienst aantast. GroenLinks was verdeeld. We steunen het doel, maar een deel van de fractieleden vindt dit te ver gaan, was de boodschap van senator Marijke Vos, die zelf voor stemde. In totaal stemden 21 Eerste Kamerleden (PVV, SP, PvdD, 50Plus en OSF, de Onafhankelijke Senaatsfractie) voor.

In de Tweede Kamer kreeg Thieme een jaar geleden voor hetzelfde plan nog steun van een grote meerderheid. VVD, PvdA, PVV, SP, GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren waren voor, de confessionele partijen CDA, ChristenUnie en SGP tegen. Bij de behandeling in de Eerste Kamer kondigde staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) aan dat hij een verbod te ver vond gaan en ging proberen afspraken te maken met joodse en moslimorganisaties om het dierenwelzijn tijdens de rituele slacht te verbeteren.

Onlangs tekenden Bleker en de partijen een convenant. Daarin is onder meer vastgelegd dat een dier hooguit 40 seconden na de halssnede buiten bewustzijn moet zijn en dat anders moet worden ingegrepen. Verder moet bijvoorbeeld de slachter beoordelen of een dier wel zonder verdoving kan worden geslacht.

Die afspraken zijn volgens senator Niko Koffeman (Partij voor de Dieren) waardeloos geworden nu de zogeheten rabbinale rechtbank zich gepasseerd voelt en heeft laten weten het convenant te verwerpen. Koffeman hield de Eerste Kamer voor dat dit convenant daarmee niet meer is dan „een doekje voor het bloeden”.