Nieuws/Buitenland

Woede om sexy taallessen

Een taal leren saai en vermoeiend? Niet met de schaars geklede modellen van SexyMandarin! De website heeft acht bloedmooie docentes in de aanbieding, die middels bijzonder verleidelijke video’s kijkers de fijne kneepjes van het Madarijn bijbrengen. Een welkome aanvulling op de vuistdikke en stoffige leerboeken, zo bewijzen de honderdduizenden enthousiaste bezoekers. Seksistisch en achterhaald, zo oordelen feministische organisaties bestraffend.

De site is afgelopen december opgericht door het Japanse model Kaoru Kikuchi. Ze verklaart: “Leerboeken vol Chinese karakters werken alleen maar afschrikwekkend. Sexy video’s daarentegen…” Wat ze bedoelt wordt al meteen duidelijk in eerste les. Docentes Demi en Wendy liggen daarin halfnaakt bij elkaar in bed en leren de kijker ondertussen in het Madarijn zeggen hoe laat het is.

Sue-Mei Thompson van de Women’s Foundation Hong Kong is niet te spreken over het initiatief. Haar organisatie is “fel tegenstander van stereotypen en alles wat vrouwen reduceert tot lustobject. Thompson noemt de taallessen ‘gedateerd.’ Wu Yue, docent op de Mandarin Connection school in Peking, doet de site op haar beurt af als ‘aandachttrekkerij.’

Maar de bezoekers van SexyMandarin zullen niet wakker liggen van de kritiek. Alleen al het eerste filmpje werd 300.000 keer bekeken.