Nieuws/Binnenland
1238405
Binnenland

Spelers eren doodgeschoten rapper

Diverse profvoetballers eerden gisteren de doodgeschoten Rotterdamse rapper Anthony Fernandes. Zo liet PSV-aanvaller Georginio Wijnaldum na zijn doelpunt tegen Excelsior een shirt zien met de tekst 'Rust zacht Enthony.' Excelsior-speler Rangelo Janga droeg een shirt met eenzelfde soort tekst. De 22-jarige Kaapverdiaan, die met zijn raps bekendheid begon te vergaren onder de artiestennaam Toyfeunen, werd in de nacht van vrijdag op zaterdag met zes kogels van het leven beroofd.

"Ik ken hem al mijn hele leven," vertelt Wijnaldum aangedaan tegen het AD over zijn band met Fernandes. "We voetbalden altijd samen, hier op straat in Schiemond. Wat is dit triest." Ook Feyenoorder Jason Cabral groeide op met de rapper. "We zijn de laatste tijd ieder onze eigen weg gegaan. Maar de wederzijdse liefde was er nog altijd. We kennen elkaar al zo lang. Ik heb het er heel moeilijk mee."

Fernandes werd vrijdag rond één uur ’s nachts op de Westkousdijk ter hoogte van het Medisch Centrum Schiemond neergeschoten. Hij werd opgewacht door twee mannen met bivakmutsen die het vuur openden, toen hij samen met drie vrienden uit de auto stapte. Op loopafstand van zijn woning werd hij met zes kogels uit het leven gerukt.

Volgens vrienden van ’Toy’ zou de moord te maken hebben met zijn drugsgerelateerde criminele verleden. Fernandes was net een halfjaar op vrije voeten na een eerdere veroordeling. Ondanks zijn geschiedenis omschrijven zijn naaste kennissen hem allemaal als een zachtaardig persoon. Hij werkte hard aan een doorbraak als rapper. „Hij was in Rotterdam echt wel bekend. Iedereen kende hem hier”, vertelt de vriendin.

Exact 24 uur na de fatale moordaanslag op Fernandes beroofde zijn oom Jorge Fernandes zichzelf van het leven. Volgens vrienden en kennissen omdat hij zich niet kon neerleggen bij het verlies van zijn neefje.

Lees meer over de moord in De Telegraaf van vandaag.