Nieuws/Binnenland
1238407
Binnenland

'Rapper (22) gedood om ripdeal'

De moord op de Rotterdamse rapper Anthony Fernandes is vrijwel zeker een afrekening in het drugscircuit. Dat stellen vrienden en kennissen van het slachtoffer.

De 22-jarige Kaapverdiaan, die met zijn raps bekendheid begon te vergaren onder de artiestennaam Toyfeunen, werd in de nacht van vrijdag op zaterdag met zes kogels van het leven beroofd.

Fernandes werd rond één uur 's nachts op de Westkousdijk ter hoogte van het Medisch Centrum Schiemond neergeschoten. Hij werd opgewacht door twee mannen met bivakmutsen die het vuur openden, toen hij samen met drie vrienden uit de auto stapte. Op loopafstand van zijn woning werd hij met zes kogels uit het leven gerukt.

Surveillerende agenten hoorden de schoten en probeerden tevergeefs hem te reanimeren.

Volgens vrienden van 'Toy' zou de moord te maken hebben met zijn drugsgerelateerde criminele verleden. Het slachtoffer was net een halfjaar op vrije voeten na een eerdere veroordeling. Ondanks zijn geschiedenis omschrijven zijn naaste kennissen hem allemaal als een zachtaardig persoon. "Geloof me, het was echt een lieve jongen", vertelt een vriendin, die gisteren naar de bloemenzee kwam die zich de afgelopen dagen vormde op de plek van de schietpartij.

Fernandes begon net door te breken als rapper. "Hij was in Rotterdam echt wel bekend. Iedereen kende hem hier", vertelt de vriendin. Op Youtube staan enkele van zijn nummers, waarvan sommige duizenden keren zijn bekeken.

Exact 24 uur na de fatale moordaanslag op Fernandes beroofde zijn oom Jorge Fernandes zichzelf van het leven. Volgens vrienden en kennissen omdat hij zich niet kon neerleggen bij het verlies van zijn neefje. "Anthony werd om één uur neergeschoten. Een dag later, precies dezelfde tijd, ging ook hij dood. Hij wilde bij zijn neefje zijn."

De politie heeft na de moord op 'Toy' sporen veiliggesteld en getuigen gehoord, maar onduidelijk is nog wie voor de aanslag verantwoordelijk is.