Nieuws
1238477
Nieuws

Steeds jonger aan de iPad

Circa 13 procent van de 1-jarigen speelt al met een tablet en een op de vijf peuters van 2 jaar doet spelletjes op een smartphone. Dat blijkt uit het onderzoek Iene Miene Media van Mediawijzer.net en stichting Mijn Kind Online.

Hoewel kinderen nog steeds op straat spelen, neemt het gebruik van media enorm toe. Op steeds jongere leeftijd worden kinderen zelfstandige mediagebruikers, zo blijkt uit het onderzoek onder 1500 ouders met kinderen jonger dan 7 jaar.

Televisie en het kinderboek blijven de favoriete media voor jonge kinderen, maar de tablet is bezig met een duidelijke opmars. Tweederde van alle peuters met een tablet in huis speelt er regelmatig mee.

Kinderen kijken gemiddeld vanaf hun eerste jaar televisie en DVD en zodra ze drie zijn, ontdekken ze tablet, smartphone en laptop. De gemiddelde leeftijd waarop kinderen voor het eerst internet gebruiken is 3,5 jaar. Aan digitale media als desktop, tablet, laptop en spelcomputer besteden kinderen ongeveer 10 a 20 minuten per dag.

Filmpjes kijken, bijvoorbeeld YouTube, is erg populair: van de 1-jarigen doet 40 procent dat geregeld en vanaf 2 jaar is dat al een meerderheid. Boven de 5 jaar speelt meer dan de helft wel eens met een spelcomputer.