Nieuws/Binnenland
1238504
Binnenland

Zonder emoties naar de bank

De tijd dat banken royaal krediet verstrekken aan ondernemers die een nieuw bedrijfspand willen kopen, het wagenpark uitbreiden, machines moeten vervangen of groei voorfinancieren, is voorbij. Zeker 60% van de mkb’ers klopt tevergeefs bij de bank aan, zo blijkt uit onderzoek van kredietbemiddelaar Credion. Wanhopen is echter niet nodig, zeggen experts. „Zorg dat je het beste jongetje van de klas wordt. Een goede voorbereiding is het halve werk.” Verder zijn banken alleen niet zaligmakend. „Denk ook aan alternatieve mogelijkheden om (deels) risicokapitaal te verkrijgen, zoals informal investors of participatiemaatschappijen.”

„Het probleem is dat veel ondernemers vanuit de emotie naar de lokale bank toestappen en hun investeringsplan proberen te verkopen”, zegt Carlo van der Weg, directeur/eigenaar van Credion. „Een bankier neemt echter geen beslissing op basis van emotie. Die kijkt naar de feiten en de cijfers. Ondernemers moeten zich daarom uitstekend voorbereiden, ook voor het eerste gesprek. De bank moet meteen vertrouwen in de zakenman en zijn bedrijf hebben.”

Succesvol

Het is belangrijk om alle cijfers tot achter de komma te kennen. „De bank beoordeelt de ondernemer en zijn zaak op allerlei variabelen. Dit resulteert in een rapportcijfer, dat vanzelfsprekend positief moet zijn om geld te verkrijgen. Hoe hoger dit cijfer is, hoe beter de voorwaarden voor het krediet zullen zijn. Het is dus van belang om dit cijfer positief te beinvloeden. Dit kan door je plannen goed door te rekenen en te laten toetsen door een deskundige. Niet alleen in een succesvol, maar ook in een negatief scenario. En heb je geld nodig voor een nieuw pand, kom dan niet met een vage schets, maar overleg meteen een uitgebreid bouwplan en zorg ervoor dat de aannemer mee investeert.”

Wat veel ondernemers in het midden- en kleinbedrijf niet weten is dat er ook tal van overheidsregelingen zijn, die hen kunnen helpen, zoals bijvoorbeeld het innovatie- of borgstellingskrediet. „Bij die laatste regeling staat de overheid garant voor een deel van het krediet dat door de bank wordt verleend. Dit kan een dekkingstekort opheffen”, legt Van der Weg uit. „Helaas, gaan banken niet pro-actief met deze regeling om, de ondernemer moet er vaak zelf om vragen. Mijn tip is dan ook, verdiep je vooraf goed in de mogelijkheden of vraag een expert om advies.”

Banken zijn, ook nu tijdens de crisis, nog steeds bereid om te financieren, maar ze zijn kieskeuriger geworden en terughoudender. „Niet zelden willen ze slechts een deel van het totaal benodigde bedrag lenen. Een alternatieve route, zoals financiering via informal investors of participatiemaatschappijen, kan dan uitkomst bieden”, vertelt Rolf Metz, directeur en mede-eigenaar van Ecart Invest.

„Maar ook hier geldt, vat een investeringsaanvraag niet te licht op. Focus op groei is in dit geval noodzakelijk. Voor een bank is dit niet zo’n belangrijke eis, maar voor participatiemaatschappijen is dit een essentiële voorwaarde om werkelijk over te gaan tot investeren. Zij wordt aandeelhouder van het bedrijf en wil de waarde van de aandelen zien groeien. Maak daarom inzichtelijk dat er groei in het bedrijf zit, dat je een goede speler in de markt bent, dat je jouw concept kunt multipliceren, bijvoorbeeld door in de toekomst meerdere vestigingen te openen.”

Lees het volledige verhaal vandaag in De Telegraaf.