Nieuws/Binnenland
123851750
Binnenland

Definitieve conclusie volgt donderdag

EMA ziet geen aanwijzingen dat stollingsproblemen komen door vaccin AstraZeneca

Emer Cooke van EMA tijdens een online persconferentie.

Emer Cooke van EMA tijdens een online persconferentie.

AMSTERDAM - Het Europees Agentschap voor Medicijnen (EMA) ziet geen aanwijzingen dat stollingsproblemen komen door de vaccins van AstraZeneca.

Emer Cooke van EMA tijdens een online persconferentie.

Emer Cooke van EMA tijdens een online persconferentie.

Dat meldde EMA-baas Emer Cooke zojuist tijdens een persconferentie. Ze zei erbij dat het onderzoek nog loopt. Een definitieve conclusie wordt donderdag verwacht.

Als je miljoenen mensen vaccineert, is het onvermijdelijk dat sommige mensen kort daarna bepaalde klachten ontwikkelen, legde Cooke uit. „Onze rol is om meldingen daarover snel te onderzoeken en te bepalen: is dit echt een bijwerking van het vaccin, of toeval?” Ze benadrukte dat de complicaties bij slechts „een zeer klein aantal mensen” zijn opgetreden.

In meerdere Europese landen zijn de vaccinaties tijdelijk stopgezet nadat vermeende bijwerkingen optraden bij gevaccineerde personen. Ook in Nederland dreigt daardoor vaccinatievertraging.

De beslissing leidde in ons land wel tot veel kritische reacties, onder meer van trombose-experts die stellen dat we hiermee mogelijk meer schade aanrichten dan als we gewoon met vaccineren waren doorgegaan.

De ernstige trombose- en bloedingsgevallen zouden zeer zeldzaam zijn en voor zover EMA nu kan zien niet vaker voorkomen bij gevaccineerden dan bij de algehele bevolking. ,,In de klinische studies zijn er ook enkele trombosegevallen geconstateerd, maar die kwamen bij de gevaccineerden niet significant vaker voor dan bij de mensen die een placebo hadden gekregen, waardoor het niet tot de verwachte bijeffecten behoorde", stelt hoofdonderzoeker Peter Arlett. ,,De veiligheid van het vaccin is toen bij tienduizenden mensen getest en gegarandeerd.”

’Voordelen vaccinatie wegen zwaarder’

„We moeten eerst alle feiten grondig wetenschappelijk bestuderen, dat zijn we de Europese burgers verschuldigd”, zei Cooke. Ze voegde eraan toe dat het EMA „nog steeds ervan overtuigd is dat de voordelen van vaccinatie zwaarder wegen dan het risico op bijwerkingen.”

Het kabinet besloot de pauze in te lassen op advies van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Aanleiding waren enkele meldingen uit Noorwegen en Denemarken over mensen die kort na de prik last kregen van een combinatie van trombose (de vorming van bloedstolsels) én een tekort aan bloedplaatjes.

Vorige week besloten Denemarken, Noorwegen en IJsland al het gebruik van het AstraZeneca-vaccin tijdelijk te staken. Zondagavond deed het Nederlandse kabinet dat ook, maandag volgden onder meer Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. In België zien gezondheidsexperts in de meldingen geen reden om het prikken met AstraZeneca stil te leggen.

Bloedstollingsproblemen komen relatief vaak voor, benadrukte de EMA-directeur nog eens. Het is dus op zichzelf niet verwonderlijk dat ook een aantal van de miljoenen mensen die pas zijn gevaccineerd hier last van kunnen krijgen.

Eén partij AstraZeneca

Sommige landen zijn alleen gestopt met één partij van AstraZeneca. Het gaat om de levering ABV5300, een pakket van 1 miljoen doses die zijn verdeeld over zeventien EU-lidstaten, waaronder Nederland. Het EMA denkt niet dat het aan die ene levering ligt, omdat er ook mensen ziek zijn geworden na vaccinatie uit een andere partij van AstraZeneca.

Cooke kon niet precies zeggen hoeveel mensen na vaccinatie bloedstollingsproblemen hebben gekregen. Het EMA meldde een paar dagen geleden dat er dertig gevallen bekend waren, onder de vijf miljoen mensen aan wie het vaccin is toegediend. Dat is exclusief het Verenigd Koninkrijk, waar ook al miljoenen mensen dit vaccin hebben gekregen. „Maar we weten dat dit cijfer niet meer klopt, want in het weekend zijn er nieuwe gevallen doorgegeven.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop