Nieuws/Binnenland
1238574
Binnenland

Verdachten flitspaalbom blijven vastzitten

De twee mannen die in oktober een vuurwerkbom aan een flitspaal in Voorschoten vastmaakten, blijven voorlopig vastzitten. Donderdag moesten de 26-jarige Erik O. en de 33-jarige Jörn de V. in Den Haag voor de rechtbank verschijnen voor een zogeheten pro-formazitting.

Een medewerker van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) verloor zijn hand toen de bom ontplofte, nadat het 'sein veilig' al was gegeven. Waardoor de bom toch nog ontplofte, is nog niet bekendgemaakt.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de beide mannen vooralsnog van poging tot moord op de EOD'er. Die beschuldiging kan veranderen naarmate het onderzoek vordert. De officier van justitie beloofde de definitieve tenlastelegging binnen 2 weken klaar te hebben.

Het onderzoek naar de explosie wordt gedaan in het Verenigd Koninkrijk. Het Nederlands Forensisch Instituut voelde zich te nauw bij de zaak betrokken, omdat er ook een forensisch onderzoeker gewond raakte toen de flitspaalbom afging. De resultaten zijn inmiddels binnen, zei de officier van justitie. Het duurt echter nog een paar weken voordat de boel op papier staat en in het Nederlands is vertaald.

Beide verdachten zeiden wederom dat het hun enorm spijt. Erik las huilend van een briefje voor dat het nooit de bedoeling is geweest iemand te verwonden. Volgens de advocate van Jörn was de enige opzet het vernielen van de flitspaal. Die moest 's nachts worden aangestoken, zonder dat er mensen in de buurt waren.

De advocaat van Erik vindt dat zijn cliënt geen medepleger is. „Hij wilde er op het laatst niets meer mee te maken hebben.” Beide advocaten verzekerden de rechtbank dat er geen kans op herhaling is, maar de rechtbank was daar niet van overtuigd.

Erik en Jörn hebben de gewonde EOD'er allebei een brief geschreven. Maar die stelde daar geen prijs op en heeft ze niet gelezen.

De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland op 31 mei.