Nieuws
1238779
Nieuws

Naar Amerika met een gescand paspoort

Een Canadees beweert de Amerikaanse grens te zijn gepasseerd door een afbeelding van zijn ingescande paspoort op zijn iPad te tonen.

Martin Reisch wilde afgelopen maand nog snel even wat kerstcadeaus bezorgen bij de kinderen van vrienden in de Verenigde Staten. Vlakbij de grens bij Quebec kwam hij erachter dat hij zijn paspoort vergeten was. Hij had echter wel een afbeelding van het document op zijn iPad staan.

“Ik dacht ik kan het altijd proberen”, aldus Reisch tegenover persbureau Associated Press. “De douanier nam de iPad mee naar het douanekantoor. Hij bleef daar een goede vijf, zes minuten. Het leek een eeuwigheid. Toen hij terugkwam, nam hij een lange pauze en wenste me toen een gelukkig kerstfeest.”

De 33-jarige Reisch gelooft dat de douanier een uitzondering voor hem maakte, omdat hij zijn verhaal geloofde. Ook heeft het volgens hem geholpen dat hij zijn rijbewijs kon tonen.

Canadezen kunnen in bepaalde gevallen zonder paspoort de Amerikaanse grens oversteken. Ze moeten dan deel uitmaken van het zogenoemde Trusted Traveler Program of beschikken over een speciaal rijbewijs dat in overeenstemming is met het Western Hemisphere Travel Initiative. Reisch voldeed niet aan deze eisen.

De Canadees slaagde er later op de dag in zonder paspoort Canada weer in te komen. Toch zegt Reisch zijn paspoort in de toekomst niet meer te zullen vergeten. Al hoopt hij wel dat gescande identificatie op een dag de norm wordt.

De Amerikaanse en Canadese douaneautoriteiten hebben nog niet op het voorval gereageerd.