Nieuws/Binnenland
1239072
Binnenland

Gesprek van de Dag - dinsdag 14 november

Hoogleraar: argument Rutte ’moeilijk houdbaar’

AMSTERDAM - De argumentatie van Mark Rutte om dividendbelasting af te schaffen, rammelt. Dat bevestigt Harry Garretsen, hoogleraar Internationale economie. Multinationals zijn namelijk helemaal niet meer de grote banenmotor waarover iedereen spreekt. Verder vandaag: agenten die betrokken waren bij de dodelijke arrestatie van Mitch Henriquez, kenden de gevaren van de nekklem niet. En: de ex-manager van Louis C.K. hield hem de hand boven het hoofd. Lees hier het belangrijkste nieuws in het Gesprek van de dag.

Wat heb je vannacht gemist?

Donald Trump jr.

Donald Trump jr.

 • De oudste zoon van de Amerikaanse president Donald Trump heeft contact gehad met WikiLeaks tijdens de campagne voor het presidentschap. Die website vroeg, naast informatie in het nadeel van rivale Hillary Clinton, ook om belastinggegevens van Trump „voordat een bevooroordeelde bron ze naar buiten brengt.” Lees meer.
 • Bij drie luchtaanvallen op een markt in het Syrische plaatsje Al-Atarib zijn volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten maandag zeker 53 doden gevallen, onder wie vijf kinderen. Lees meer.
 • Een 40-jarige man heeft maandagochtend in Porvoo, een stad vlak bij de Finse hoofdstad Helsinki, zijn eigen dochtertje van drie jaar doodgestoken. Lees meer.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

Luz Mejia C. en haar man Dirk S. (midden) kunnen het zichtbaar goed vinden met Desi Bouterse.

Luz Mejia C. en haar man Dirk S. (midden) kunnen het zichtbaar goed vinden met Desi Bouterse.

 • Op Schiphol is zondag een belangrijke verdachte uit een internationaal witwasonderzoek opgepakt. Het gaat om de 53-jarige Luz Mejia C., bijnaam ’Mammie’. Zij en haar man Dirk S. behoren tot de intimi van de Surinaamse president Desi Bouterse. Lees meer.
 • Ex-verdachten van een misdrijf die korte tijd waren opgesloten, krijgen steeds vaker een schadevergoeding. In 2016 ging het om 4819 vergoedingen, in 2005 waren dat er nog 780. Dat is dus ruim zes keer zo veel in elf jaar tijd. Er blijken ook steeds meer mensen in voorarrest te zitten. Lees meer.
 • Het kabinet vindt de verspreiding van nepnieuws een gevaar voor Nederland en belooft de bestrijding van dit soort buitenlandse bemoeienis ’grote prioriteit’ te geven. Lees meer.

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

De Italianen treuren na hun 0-0 tegen Zweden, waardoor ze het WK mislopen.

De Italianen treuren na hun 0-0 tegen Zweden, waardoor ze het WK mislopen.

 • „Concert, bioscoop of een festival... Alles is beter dan naar het Zweedse voetbalelftal kijken op het WK”, zo stellen Italiaanse kranten na het verlies van hun land. Er wordt gesproken over het ’einde van de wereld’. Lees meer.
 • De ex-manager van komiek Louis C.K. heeft toegegeven dat hij zijn voormalig cliënt in bescherming heeft genomen, om zo de waarheid te verdoezelen. Dave Becky maakte zijn excuses via een statement. Lees meer.
 • Nederlanders struinen tijdens de feestdagen maar wat graag door de winkelstraten op zoek naar sinterklaas- en kerstaankopen. Met name de sfeer op straat is voor consumenten reden om het online winkelen wat meer links te laten liggen. Lees meer.

Wat kun je vandaag volgen?

Advocaat Richard Korver komt met de nabestaanden (links de zus en moeder) van Mitch Henriquez, aan bij het Justitieel Complex Schiphol.

Advocaat Richard Korver komt met de nabestaanden (links de zus en moeder) van Mitch Henriquez, aan bij het Justitieel Complex Schiphol.

 • Ze hadden nog nooit zoiets meegemaakt, vertelden de agenten die erbij waren. Waar ze de Arubaan Mitch Henriquez ook sloegen, stompten en beetpakten, niets leek hem te deren. De man was sterk als een os. ,,Iedere andere arrestant zou na één klap al tegen de grond zijn gegaan”, zei de agent die tien keer hard met zijn wapenstok op Henriquez’ dijbeen mepte gisteren. Vandaag gaat de zaak verder. Lees meer.
 • Het Openbaar Ministerie (OM) komt dinsdag met de strafeis in de zaak in hoger beroep tegen de Limburgse politicus Jos van Rey. De oud-VVD’er staat voor het gerechtshof in Den Haag terecht voor corruptie, verkiezingsfraude en witwassen. Lees meer.
 • De Tweede Kamerfractie van regeringspartij CDA buigt zich dinsdag over de misstap van haar omstreden fractiegenoot Pieter Omtzigt. Het Kamerlid raakte in opspraak door een valse getuigenis tijdens een bijeenkomst over de MH17-ramp. Hij besloot maandag voorlopig niet meer als MH17-woordvoerder van zijn partij op te treden. Lees meer.

Wat raden wij verder aan?

 • In de discussie over de afschaffing van de dividendbelasting wordt het belang van multinationals enorm overdreven. Die grote concerns zijn allang niet meer de banenmotoren van Nederland, zo bevestigt ook Harry Garretsen, hoogleraar Internationale economie. Lees meer.
 • Prachtig land, vriendelijke bevolking en een belabberd politieapparaat. Zie hier in een notendop waarom Nederlandse pedo’s, zoals de vrijdag in Nepal opgepakte 75-jarige Henk K., een seksparadijs zien in het Himalayaland. Lees meer.
 • Zo’n miljoen mensen zagen Lars de R. in 2009 tweede worden in de finale van Holland’s Got Talent. De destijds 17-jarige gitaarvirtuoos wachtte een gouden toekomst, het liep echter anders. Ruim drie maanden zit De R. nu vast op verdenking van het maken en verspreiden van kinderporno en seksueel misbruik van jonge kinderen, sommigen zelfs jonger dan twaalf jaar. Lees meer.