Nieuws/Buitenland
1239186
Buitenland

Trump laat Oost-Azië-top schieten

MANILLA - De oudste zoon van de Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens de campagne voor het presidentschap contact gehad met klokkenluiderssite WikiLeaks. Na berichtgeving in diverse Amerikaanse media zette Donald Trump jr. dinsdagochtend zelf een aantal screenshots op zijn Twitter-account.

Vanaf september 2016 zocht de klokkenluiderssite contact met de zoon van de toenmalige presidentskandidaat. De meeste berichten lijken te komen van het Twitteraccount van WikiLeaks. Naast informatie in het nadeel van rivale Hillary Clinton vroeg WikiLeaks onder meer om belastinggegevens van Trump, „voordat een bevooroordeelde bron ze naar buiten brengt.” In drie gevallen heeft Trump jr. gereageerd, zegt hij op Twitter.

Een andere vraag die WikiLeaks poneerde was of oprichter Julian Assange de nieuwe Australische ambassadeur in de Verenigde Staten zou kunnen worden. Trump zou Australië moeten „suggereren” om Assange te benoemen. De klokkenluiderssite citeerde zelfs hoe Trump die suggestie kon inkleden: „Dat is een hele slimme en geharde vent en de beroemdste Australiër die er is!”

„Ze zullen het niet doen maar het geeft wel een signaal af aan Australië, Groot-Brittannië en Zweden om de wet te volgen.” Assange heeft sinds 2012 asiel in de ambassade van Ecuador in Londen. Zweden wilde dat hij zou worden uitgeleverd vanwege een verkrachtingszaak, maar dat arrestatiebevel is ingetrokken. De VS willen hem berechten omdat hij geheime informatie naar buiten heeft gebracht.