Nieuws/Binnenland
1239224976
Binnenland

Strafeisen tot 8 jaar cel Zaanse schietpartij

ALKMAAR - Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van acht jaar geëist tegen de 27-jarige Lloyd H. voor zijn aandeel in een schietpartij in Zaandam in de nacht van 12 op 13 oktober vorig jaar. H. heeft volgens het OM de destijds 19-jarige Okan S. uit Zaandam tweemaal in de borst geschoten. Deze S. zou zelf zijn begonnen met schieten en daarvoor eiste de officier van justitie voor de rechtbank in Alkmaar dinsdag drie jaar celstraf.

Nadat S. was beschoten vluchtte hij in een taxi naar het Medisch Centrum Zaandam. Daar is hij in de hal van de Spoedeisende Hulp nogmaals beschoten door twee andere verdachten, broers van elkaar. Hij verkeerde in levensgevaar, maar heeft het na operaties overleefd. De broers moeten woensdag voorkomen bij de rechtbank.

"Wild west in Zaanstad"

Volgens het OM is het in Nederland nog niet eerder voorgekomen dat iemand in een ziekenhuis is beschoten. Zij merkte op dat de zaak veel onrust in de samenleving heeft veroorzaakt en dat in de media gesproken werd van „wild west in Zaanstad.”

S., die zich tot nu toe op zijn zwijgrecht had beroepen, verklaarde tijdens de zitting dat hij inderdaad had geschoten. Dit waren volgens hem slechts „waarschuwingsschoten” in de lucht en op de grond „om de boel te sussen.” Over de aanleiding van de ruzie en het wapen wilde hij verder niks zeggen.

De advocaat van de beschoten S. is Johan Mühren van Hendriksen en Mühren Strafrecht Advocaten. Hij vroeg de rechtbank om rekening te houden met het feit dat S. weliswaar zelf schoot maar ook zelf werd beschoten. „Hij is naast verdachte ook slachtoffer. Mijn cliënt is doorzeefd en overleefde de schietpartij maar net.”

Verdachte H. zei dat hij schoot in de richting van de benen van S. om hem af te schrikken. Hij deed dit omdat de man daarvoor op zijn vrienden had geschoten. H. zei dat hij het wapen kort daarvoor had aangeschaft en nog nooit had geschoten. Hij zei het nodig te hebben uit bescherming, omdat hij veel omgaat met Nederlandse artiesten die bedreigd worden. Zijn advocaat voerde aan dat er sprake was van noodweer. De officier van justitie noemde de verklaring van H. „inconsequent en onbetrouwbaar.”

De inmiddels 20-jarige S. eiste 50.000 euro immateriële schadevergoeding. De officier van justitie vond gezien diens eigen rol in de schietpartij 7000 euro voldoende om toe te wijzen.

De rechtbank doet 24 juli uitspraak.