Nieuws/Buitenland
1239429
Buitenland

’Er is niemand groter dan het spel’

G-E-S-C-H-O-R-S-T: topscrabbelaar mag drie jaar niet spelen na stiekem omwisselen letters

Topscrabbelaar Allan Simmons mag drie jaar lang geen scrabblewedstrijden meer spelen omdat hij vals heeft gespeeld. Dat heeft de Britse scrabblebond besloten.

Met zijn hand deed de 60-jarige Simmons regelmatig getrokken letters stiekem terug in het zakje, om zo nieuwe letters eruit te kunnen halen. En dat mag niet.

Aan de kant geschoven

Al meer dan dertig jaar speelt de Schot Simmons scrabble. In 2008 werd het nationaal kampioen en ook heeft hij meerdere boeken over het spel geschreven.

Ook geeft hij commentaar over belangrijke scrabblewedstrijden in dagblad The Times. Die krant berichtte als eerste op de schorsing en schoof hem vervolgens aan de kant.

’Zakje niet op schouderhoogte’

Een medespeler deed in juni aangifte tegen Simons. Toen hij letters uit het zakje haalde, hield hij het desbetreffende zakje niet op schouderhoogte. Dit moet zodat er niet in het zakje gekeken kan worden.

Volgens Elie Dangoor van de Britse scrabblebond hebben drie getuigen gezien hoe Simons de zaak wilde flessen. „Hij heeft valsgespeeld”, vertelde ze aan AP. Ook op het prestigieuze WK Scrabble in Lille zou de Schotse scrabbelaar op zijn eigen manier letters hebben getrokken.

Ontkenning

Na alle aantijgingen startte de Britse scrabblebond een groot onderzoek. Een paar weken geleden kwamen de resultaten naar buiten. Zelf ontkent Simmons.

„Op het hoogste niveau kunnen de spellen erg intens zijn en er gaat dan veel door je hoofd. Soms te veel om nog aan de precieze regels van het trekken van de letters te denken”, aldus de Schotse scrabbelaar.

’Niemand groter dan het spel’

Volgens Dangoor heeft Simmons een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van scrabble. „Er was grote teleurstelling toen werd ontdekt dat hij vals heeft gespeeld.

Maar de bond, die Simmons in de jaren tachtig mede heeft opgericht, kon niet anders dat de topscrabbelaar schorsen. „Er is niemand groter dan het spel.”