Nieuws/Binnenland
1239575716
Binnenland

Defensie sluit woensdag wegen Den Haag af om boerenprotest

Den Haag maakt zich op voor een nieuw boerenprotest.

Den Haag maakt zich op voor een nieuw boerenprotest.

DEN HAAG - De diensten zijn morgen goed voorbereid op een nieuw boerenprotest in Den Haag. Dat zegt minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Defensie gaat de gemeente Den Haag woensdag helpen met het afzetten van wegen, als een van de maatregelen voor het boerenprotest.

Den Haag maakt zich op voor een nieuw boerenprotest.

Den Haag maakt zich op voor een nieuw boerenprotest.

De gemeente laat dinsdag weten dat tractoren niet het (winkel-)gebied rond het Binnenhof in mogen en wil daarom straten afzetten. „De politie beschikt zelf niet over dit zware materieel en daarom is contact gezocht met Defensie. Zij beschikken namelijk over de zware verplaatsbare vrachtwagens die nodig zijn als flexibele robuuste wegafzetting”, aldus een verklaring van de gemeente.

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) was woensdag graag met tractoren naar het Binnenhof gereden, maar legt zich erbij neer dat dit in verband met de veiligheid geen optie is. Daniëlle Hekman benadrukt namens de organisatie dat met de politie is afgesproken om de betoging op de Koekamp te houden, het veld naast het Centraal Station.

Maandag liep het uit hand hand in Groningen, er wordt volgens Grapperhaus alles aan gedaan om dat in de hofstad te voorkomen. Bovendien zijn de voorbereidingen erop gericht dat de boeren niet naar het Binnenhof komen. „Ik reken erop dat boeren gehoor gaan geven aan de oproep om dat niet te doen. Dat is namelijk niet de bedoeling.”

Grapperhaus vindt niet dat provinciebesturen die pas aangekondigde stikstofmaatregelen alweer hebben ingetrokken, gezwicht zijn voor intimidatie door protesterende boeren. Het zou volgens hem „indruisen tegen de beginselen” van onze rechtstaat als geweld op die manier zou lonen.

Bij het vragenuur in de Tweede Kamer moest Grapperhaus uitleg geven over vermeende verschillen in aanpak van boeren en klimaatactivisten bij recente betogingen. Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren stelde dat boeren meer ruimte krijgen om gebruik te maken van hun demonstratierecht, en daarbij ook nog erg makkelijk hun zin krijgen. „Leven wij in een tractorstaat?”, vroeg zij de minister.

Het protest in Groningen liep maandag flink uit de hand.

Het protest in Groningen liep maandag flink uit de hand.

„Wij leven in een rechtsstaat”, antwoordde Grapperhaus. „Het is dus niet zo dat als je een groot apparaat hebt, dat je daarmee je gelijk haalt.” Hij noemde het geweld bij boerenprotesten in Groningen „uit den boze” en benadrukte dat politie en justitie daar onderzoek naar doen. ” Eigenrichting accepteren we niet”, aldus de bewindsman.

Grapperhaus bestreed ook dat klimaatactivisten harder worden aangepakt dan boeren. Hij wees op „wezenlijke verschillen” tussen de voorbeelden die Ouwehand aanhaalde. Boeren die op 1 oktober demonstreerden in Den Haag, deden dat op het Malieveld, de plek die door de burgemeester was aangewezen. Klimaatactivisten die vorige week in Amsterdam werden opgepakt, betoogden op een plek waar dat niet mocht, aldus de minister.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop