Nieuws/Binnenland
1239776975
Binnenland

Bijna 9000 positieve tests

BILTHOVEN - Bijna 9000 mensen zijn in de afgelopen dag positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen zondagochtend en maandagochtend 8932 meldingen van positieve tests.

In de vijf voorgaande dagen waren er meer dan 10.000 positieve tests, en op drie van die vijf dagen kwam het cijfer ook boven de 11.000 uit. Dat het cijfer op maandagen lager uitvalt, is gebruikelijk. Dat komt doordat in het weekeinde doorgaans minder mensen zich laten testen. Vanaf woensdag begint het dan meestal weer te stijgen.

Vorige week maandag waren er bijna 8500 nieuwe gevallen en nog een maandag eerder waren er iets meer dan 1500 positieve tests.

In de afgelopen zeven dagen zijn 70.788 mensen positief getest. Dat komt neer op ruim 10.000 nieuwe gevallen per dag. Het is de negentiende dag op rij dat het gemiddelde stijgt, maar de toename gaat de laatste paar dagen iets minder snel dan daarvoor.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zegt dat het aantal nieuwe gevallen stabiliseert. Ruim een week geleden scherpte de overheid de coronamaatregelen aan om de explosieve stijging van het aantal positieve tests te stoppen. Als die werken, zou daar in de komende dagen een begin van te zien moeten zijn.

Meeste nieuwe gevallen in Amsterdam

Amsterdam telde zoals gebruikelijk de meeste nieuwe gevallen, maar het zijn er slechts 590. Voor de hoofdstad is dat het laagste aantal sinds 7 juli. In de vijf voorgaande dagen had Amsterdam steeds meer dan duizend positieve tests. In Rotterdam kwamen er 477 nieuwe gevallen bij, een flinke daling ten opzichte van de 666 van zondag.

In Den Haag kwamen 382 besmettingen aan het licht, in Groningen kregen 279 mensen te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen en in de gemeente Utrecht werden 159 besmettingen vastgesteld. In zeven gemeenten testte niemand positief.

Het totale aantal coronagevallen in Nederland kwam maandag boven de grens van 1,8 miljoen uit.

Het aantal sterfgevallen door corona blijft voorlopig gelijk. In de afgelopen 24 uur kreeg het RIVM twee meldingen dat een coronapatiënt was overleden. Het gaat om inwoners van de gemeenten Oosterhout en Hoeksche Waard. Dat hun overlijden nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen 24 uur zijn gestorven.