Nieuws/Binnenland
1239812
Binnenland

’Mitch Henriquez overleden door acute stress’

SCHIPHOL - Mitch Henriquez is in augustus 2015 hoogstwaarschijnlijk overleden aan de gevolgen van een acuut stress syndroom dat leidde tot een hartstilstand. Drie deskundigen die zich over de kwestie bogen zeggen dat.

Verslaggever Saskia Belleman was bij de rechtszaak aanwezig. Haar tweets lees je onderaan dit artikel.

Pathologe Soerdjbalie van het Nederlands Forensisch Instituut die eerder verwurging door een nekklem als doodsoorzaak noemde, blijft echter bij haar conclusie dat verwurging Henriques fataal werd. Ze sluit het acute stress syndroom niet uit, ,,maar ik noem het niet voor niets pas als derde optie.”

Dat bleek vanmorgen tijdens de tweede dag van het strafproces tegen de anonieme agenten DH01 en DH02 die door het Openbaar Ministerie worden vervolgd voor doodslag. Dat lijkt nu op basis van de bevindingen van drie deskundigen moeilijker hard te maken. Voor doodslag moet opzet op de dood van iemand worden aangetoond, of op z’n minst dat je welbewust het risico hebt genomen dat iemand overlijdt.

Het acute stress syndroom kan door meerdere oorzaken ontstaan. Het gebruik van geweld is er een van, maar ook het gebruik van alcohol of drugs, zuurstofgebrek, of een combinatie daarvan. Iemand die aan het syndroom lijdt is opgewonden, luistert niet naar bevelen of opdrachten, en reageert niet op pijnprikkels. Op gegeven moment kan dat uitmonden in een hartstilstand. Grote vraag is nu of het overlijden van Mitch Henriquez de twee agenten kan worden verweten. Alle deskundigen denken dat het geweld uitgeoefend door de agenten het stress syndroom wel heeft veroorzaakt.

Zes minuten te laat

Volgens forensisch arts Daan Botter zijn de agenten wel zeker zes minuten te laat begonnen met reanimeren van Henriquez. Maar patiënten die overlijden aan een acuut stress syndroom die dat aanvankelijk overleven, overlijden vaak een paar dagen later alsnog, aldus de deskundige.

In de zittingszaal werden na veel gesteggel over het al of niet sluiten van de deuren in verband met de privacy van de agenten, vandaag alsnog beelden getoond die particulieren schoten van het gewelddadige incident in het Zuiderpark. Die beelden waren ingebracht door advocaat Richard Korver van de nabestaanden, en bleken vele malen beter van kwaliteit dan de beelden die de Rijksrecherche gebruikte voor een compilatie ten behoeve van het proces.

Opmerkelijk

,,Opmerkelijk”, vond de voorzitter van de rechtbank, die zich hardop afvroeg waarom het na twee jaar voor de Rijksrecherche niet mogelijk bleek te doen wat advocaat Korver binnen 24 uur voor elkaar kreeg. Op de beelden is duidelijk te zien hoe het hoofd van Henriquez klem zit in de arm van agent DH01, en paars aanloopt. Ook schreeuwt een agent tegen omstanders: ,,Geen geintjes maken over vuurwapens”, wat er op lijkt te duiden dat de agenten wisten dat Henriquez niet daadwerkelijk een wapen droeg.