Nieuws/Binnenland
1239879
Binnenland

Debacle DSB: Dirk Scheringa start procedure bij rechtbank

’Oud-minister Bos onder ede horen’

Amsterdam - Oud-minister Wouter Bos en ex-president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink moeten samen met de top van het ministerie van Financiën en DNB onder ede worden gehoord over hun rol bij de ondergang van DSB Bank. Althans, DSB-naamgever Dirk Scheringa start hiertoe samen met topadvocaat Geert-Jan Knoops donderdag een procedure bij de Haagse rechtbank.

DSB Bank uit Wognum werd in 2009 aan het wankelen gebracht na een reeks van beschuldigingen van wanpraktijken met dure hypotheken en geldleningen bij de hoofdsponsor van voetbalclub AZ. De definitieve doodsteek voor de bank volgde toen De Volkskrant in het artikel ’Voortbestaan DSB aan zijden draad’ berichtte over de – tot dan toe nog geheime – aanvraag van de noodregeling voor Scheringa’s bank. Hoewel de rechtbank in de voorgaande nacht het verzoek tot toepassen van de noodregeling had afgewezen, ontstond er door dit krantenbericht alsnog een run op de bank, waardoor het faillissement onvermijdelijk werd.

Uit een jarenlang onderzoek van een particulier recherchebureau naar de precieze gang van zaken bij de ondergang van de bank, blijkt volgens Scheringa’s advocaat Geert-Jan Knoops dat zowel DNB als het ministerie van Financiën zich in de laatste dagen van DSB niet als een zorgvuldig toezichthouder heeft gedragen.

’Onrechtmatig’

„Er bestaan goede gronden voor het aannemen van een onrechtmatige daad van de DNB. Ook de rol van het ministerie van Financiën is verwijtbaar”, schrijft Knoops in het verzoekschrift tot het houden van het getuigenverhoor dat donderdag wordt behandeld.

Zeer gevoelige informatie, die een dag eerder nog door de ministerraad tot ’staatsgeheim’ was bestempeld, werd door DNB doodleuk gedeeld met diverse medewerkers van een verhuisbedrijf, met een callcenter en met tientallen uitzendkrachten van Randstad. Zo zouden de vader van een uitzendkracht en de vriend van een Randstad-medewerkster vervolgens gevoelige informatie over DSB via het sociale medium Twitter naar buiten hebben gebracht, aldus het recherche-onderzoek.

Door al deze informatie-lekken kwamen de problemen van de bank op straat te liggen en viel volgens Scheringa DSB uiteindelijk om.

Volgens Scheringa is hierdoor een schade van 830 miljoen euro ontstaan. Dit schadebedrag wil hij verhalen op DNB en het ministerie van Financiën, die hij beide eerder al aansprakelijk stelde voor het debacle met zijn bank. De schadeclaim is inmiddels ondergebracht in een aparte stichting, waarachter zo’n twintig vermogende investeerders schuilgaan. Dirk Scheringa zelf en de ondernemers Chris van der Zwan en Nico Bleijendaal vormen het bestuur van deze claimstichting.