Nieuws/Binnenland
1239938
Binnenland

Meisje alleen, diepvries leeg, rolluik kapot

Malu van Bakkerij Immink: ’Brood wilde niet meer rijzen’.

Malu van Bakkerij Immink: ’Brood wilde niet meer rijzen’.

Culemborg - Het licht brandt weer in Culemborg, maar de nasleep van de enorme stroomstoring is alom aanwezig. Gisterenavond vloog een Apache-helikopter tijdens een militaire oefening nabij Culemborg tegen de bliksemafleiders van een hoogspanningsmast waardoor 25.000 huishoudens zonder stroom zaten.

Malu van Bakkerij Immink: ’Brood wilde niet meer rijzen’.

Malu van Bakkerij Immink: ’Brood wilde niet meer rijzen’.

Een grote container naast de Albert Heijn wordt volgegooid met ogenschijnlijk verse waar. Vlees, diepvriespizza’s, zuivelproducten, voorverpakte boterhammen: alles verdwijnt in de bak. Een medewerker spuit met een tuinslang weglekkende yoghurt richting afvoerput. ,,Hier moeten we weer keihard voor werken”, zegt hij beslist. ,,Alles wat gekoeld stond moet weg.”

De grootgrutter is al de hele ochtend gesloten. Of dat door de stroomstoring komt? ,,Wat denk je zelf”, zegt de manager die handen tekort komt om ‘haar’ winkel weer zo snel mogelijk open te krijgen. ,,We hopen begin van de middag weer open te gaan.” Tijd om verder te praten heeft ze niet. ,,Ik moet nu prioriteiten stellen.”

Alles gaat in de container: ’Hier moeten we weer keihard voor werken’.

Alles gaat in de container: ’Hier moeten we weer keihard voor werken’.

De naastgelegen slijter heeft het ook druk. ,,Het kassasysteem lag eruit. Dat moest worden gereset”, zegt Mark van der Kleij terwijl hij met dozen wijn sleept. Hij loopt achter door de grote stroomstoring die hem doet denken aan dat andere helikopter-ongeluk van tien jaar geleden. ,,Toen vloog er ook een heli tegen een stroomkabel hè”, herinnert hij zich.

’Meisje alleen’

Gisterenavond werd alles donker in het Rivierengebied. Van der Kleij omschrijft de gevolgen als ,,zeer hectisch”. Maar zoals het een ondernemer betaamt, is hij optimistisch: ,,Drank bederft niet, gelukkig”. Omdat het alarm ook niet werkte, nam de ondernemer direct contact op met de politie. ,,Het rolluik kon ook niet meer naar beneden en er stond een meisje alleen in de winkel. Dat is toch niet prettig. Ik ben poolshoogte gaan nemen en gebleven tot we rond één uur weer stroom kregen.”

Op een paar broden en wat gebakjes na zijn de schappen leeg bij het etablissement Bakkerij Immink. De bakkerij in Beusichem die de producten levert, moest al het gebak weggooien. Ook het bakken van brood liep mis. ,,Brood wilde niet meer rijzen”, zegt de 27-jarige Malu die achter de toonbank staat. ,,Het is vervelend. De andere bakker in Culemborg heeft er ook last van.”

Weinig problemen bij de Atlas Versmarkt: ’Het is ook koud hè’.

Weinig problemen bij de Atlas Versmarkt: ’Het is ook koud hè’.

’Alles is toch vers’

Opvallend genoeg heeft de Atlas Versmarkt nauwelijks hinder ondervonden aan de stroomstoring. ,,Eer dat een koeling is ontdooid, ben je al snel een paar uur verder. Bovendien is alles hier vers, dus maken we bijna geen gebruik van een diepvries”, zegt medewerker Mehmet (28). Wel nam zijn manager gisterenavond een kijkje bij zijn zaak. ,,Met al die vernielingen hier in Culemborg, wil je geen risico’s lopen”, doelt hij op onder meer de vele autobranden van de laatste jaren. De etenswaren in de koeling zijn vers gebleven, verzekert Mehmet. ,,Het is ook koud buiten he. Zomers was het een ander verhaal geweest.”

Ondertussen lopen klanten tevergeefs richting ingang van de Albert Heijn. Sommigen halen hun schouders op als ze zien dat de rolluiken nog dicht zitten. Een oudere vrouw begrijpt het niet. ,,Waar moet ik nu naartoe dan? Ik heb boter nodig..”

Compensatie

Het is nog onzeker of de 24.000 huishoudens in Culemborg en omstreken die maandagavond zonder stroom zaten daarvoor worden gecompenseerd. Netbeheerder Liander bekijkt nog of een speciale bepaling over extreme omstandigheden van toepassing is. In dat geval hoeft de netbeheerder niet uit te keren, meldt de woordvoerder.