Nieuws/Buitenland
1240278060
Buitenland

Zeven lichamen gevonden na noodweer Frans-Italiaans grensgebied

ROME - Zeven lichamen zijn zondag in Noordwest-Italië en Zuidoost-Frankrijk gevonden na de zware storm die vrijdag en zaterdag huishield in de regio. Vier van de zeven lichamen spoelden volgens de Italiaanse politie aan op kust tussen de grensplaats Ventimiglia en Santo Stefano al Mare. Een vijfde werd verder landinwaarts aangetroffen bij een rivier. Enkele slachtoffers zouden uit Frankrijk afkomstig kunnen zijn. Ze zijn nog niet geïdentificeerd.

De Italiaanse autoriteiten meldden zaterdag al twee doden en negen vermisten nadat stortregens en harde wind voor noodsituaties zorgden. Twee omgekomen personen werden zondag ontdekt aan de Franse kant van de grens, onder hen een vermiste herder. Een Italiaans reddingsteam borg zijn stoffelijk overschot. Het andere dodelijke slachtoffer zat in een auto die in Saint-Martin-Vésubie werd meegesleurd door het kolkende water.

Het officiële dodental door het noodweer staat nu op negen. Franse reddingswerkers zijn nog op zoek naar 21 personen die als vermist te boek staan. Van acht staat vast dat hun verdwijning een direct gevolg is van het noodweer. Dat richtte voor miljoenen euro’s schade aan. In Italië werden verscheidene wegen en bruggen verwoest door aardverschuivingen. In sommige plaatsen liggen de straten vol met puin, modder en autowrakken.

In Sambughetto, niet ver van de Zwitserse grens, viel in 24 uur 630 millimeter regen. Dat is meer dan de helft van de hoeveelheid die er normaal in een jaar valt. In Limone Piemonte, bij de Franse grens, stortte een huis van drie verdiepingen in een rivier. In het dorp Tanaro verwoestte het hoge water een kerkhof, waardoor tientallen doodskisten naar boven kwamen en werden meegevoerd.