Nieuws/Binnenland
1240383
Binnenland

Colombiaan vast voor ontsnappingspoging heli

AMSTERDAM - Een 54-jarige Colombiaanse piloot zit vast voor betrokkenheid bij de verijdelde ontsnappingspoging van Benaouf A. uit de gevangenis van Roermond. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de man ervan dat hij de helikopter zou gaan besturen waarmee A. zou worden bevrijd.

De Colombiaan werd eerder aangehouden in Parijs en is inmiddels uitgeleverd aan Nederland, maakte het OM dinsdag bekend.

De raadkamer van de rechtbank heeft maandag beslist dat hij zeker negentig dagen langer vast blijft zitten. In de zaak waren al vijf anderen aangehouden, twee van negentien en de rest is 21, 24 en 26 jaar oud. Het OM houdt de groep verantwoordelijk voor de poging tot bevrijding van de 33-jarige A., op 11 oktober met behulp van een gekaapte helikopter. Hij wordt beschouwd als een spilfiguur uit de zogeheten Mocro-maffia.

Bij het verijdelen van die poging kwam het tot een wilde achtervolging in het Limburgse Roosteren en daarbij werd een dertigjarige Fransman doodgeschoten door de politie.

De politie zoekt nog meer mogelijke betrokkenen bij de bevrijdingspoging. De zaak dient op 3 januari voor het eerst voor de rechter in een zogeheten proformazitting.

A. is veroordeeld voor betrokkenheid bij de moord op crimineel Najeb Bouhbouh in oktober 2012 bij een hotel in Antwerpen. Hij was zelf doelwit tijdens de enorme schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012. Hij wist ternauwernood te ontsnappen, maar twee anderen kwamen om het leven. De aanslag in de Staatsliedenbuurt was waarschijnlijk een wraakactie voor de liquidatie van Bouhbouh en de opmaat voor nog hele reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.