Nieuws/Buitenland
1240685
Buitenland

Dodental aardbeving Iran-Irak stijgt tot 530

TEHERAN - Het dodental van de aardbeving in Iran en Irak van zondag is opgelopen tot 530. Ten minste 8000 personen raakten gewond, meldt staatspersbureau IRNA. In de nacht van maandag op dinsdag meldde de Iraanse staatstelevisie dat de zoektocht naar overlevenden in het grensgebied is gestaakt.

De beving, die een kracht had van 7,3, deed vooral het westen van Iran schudden. Met name in de provincie Kermanshah is de schade groot. Ook aan de Iraakse kant van de grens vielen slachtoffers. Daar kwamen volgens de autoriteiten zeker zeven mensen om het leven. De aardbeving was tot in Turkije en Israël te voelen.

De beving is de dodelijkste in Iran in meer dan tien jaar tijd. Zo’n 30.000 huizen raakten beschadigd. Twee dorpen werden volledig vernietigd.

De Iraanse president Hassan Rohani bezocht het getroffen gebied in de ochtend en beloofde dat de regering „alles in het werk zal stellen om de problemen zo snel mogelijk op te lossen.”

Duizenden mensen zitten in geïmproviseerde kampementen, terwijl vele anderen ervoor kozen om de tweede nacht in de open lucht door te brengen, ondanks de lage temperaturen. Ze vrezen voor meer bevingen na meer dan 190 naschokken, zei de staatstelevisie.