Nieuws/Binnenland
1240724
Binnenland

OM: 7 jaar cel voor overval uit 2003

ZWOLLE - Veertien jaar na een gewelddadige overval op een bloemenhandelaar in Zwolle heeft het Openbaar Ministerie (OM) zeven jaar cel geëist tegen een 38-jarige Engelsman. Het DNA van de verdachte is gevonden op tape waarmee het slachtoffer was vastgebonden.

Dat zei de officier van justitie dinsdag tijdens de strafzaak tegen de ontkennende Mujib A.G. in de rechtbank in Zwolle. Een 79-jarige bloemenhandelaar werd in de nacht van 9 op 10 juli 2003 in zijn woning in Zwolle overvallen. Hij werd in hals en hoofd gestoken maar zijn geschreeuw schrok de twee daders af.

Anoniem briefje

De man overleefde maar werd nooit meer de oude. In de zaak speelt een anoniem briefje een belangrijke rol. Hierin tipte een onbekend iemand A.G. als dader van een overval later dat jaar in Zwolle. Het was voor de politie een eerste en lang de enige aanwijzing dat de verdachte iets met de overval te maken had. De politie heeft dit briefje al ruim dertien jaar in bezit, maar kon er niets mee. Ook na een oproep in Opsporing Verzocht meldde de tipgever zich niet.

De 38-jarige verdachte werd in juni dit jaar in Engeland opgepakt. DNA-materiaal gevonden op tape gebruikt bij de overval kwam overeen met zijn materiaal in een Engelse databank. Volgens de verdachte zat die tape in een gereedschapskist die hij uitleende aan een man uit Enschede. Die man is in 2015 vrijgesproken in deze zaak.

Het OM acht poging tot doodslag en vrijheidsberoving bewezen. Naast het DNA ligt er ook de verklaring van de man uit Enschede die het OM nog altijd als medeverdachte ziet. Die man wees A.G. als dader aan. De raadsman bepleitte vrijspraak. ,,Er ligt onvoldoende bewijs voor de overtuiging dat mijn cliënt de overval gepleegd heeft.''

Vonnis op 28 november.