Nieuws/Binnenland
1240767
Binnenland

Apaches blijven laagvliegen, mijden Zoelmond

Officieel onderzoek naar crash met Apache

ZOELMOND - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) begint een officieel onderzoek naar het ongeluk. Maandag stuurde de OVV al direct onderzoekers naar het weiland in Zoelmond waar de Apache in een weiland staat. Op basis van die eerste bevindingen heeft de OVV nu besloten een officieel onderzoek in te stellen naar het incident waarbij de legerhelikopter tegen een bliksemdraad van een hoogspanningsmast aanvloog.

De Koninklijke Luchtmacht blijft avondvluchten uitvoeren in het laagvlieggebied boven de provincie Utrecht en een deel van Gelderland. De omgeving van Zoelmond, waar een Apache maandagavond tegen een bliksemdraad vloog, wordt gemeden zolang de toedracht van het incident niet bekend is.

Dat heeft de Luchtmacht dinsdag verklaard. Ook bood de luchtmacht excuses aan. „De vliegers zijn erg geschrokken. Gelukkig is er niemand gewond geraakt. We vinden het ontzettend vervelend dat zoveel mensen getroffen zijn door de stroomstoring.”

De vlucht was een geplande trainingsvlucht bij duisternis, waarbij onder andere het laagvliegen om radarsystemen te omzeilen werd geoefend. De Apaches mochten tot 35 meter hoogte vliegen of zoveel lager als voor de missie nodig was, legde de luchtmacht uit.