Nieuws
1240847
Nieuws

Rosenthal neemt het op voor cyberdissidenten

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft woensdag via Facebook een oproep gedaan om petities te steunen die vragen om de vrijlating van zes bekende cyberdissidenten uit Egypte, Vietnam, Thailand, Syrië en Cuba. Zij zitten vast omdat ze via internet kritiek uitten op de staat.

Rosenthal komt met zijn oproep in de aanloop naar de door hem georganiseerde conferentie Freedom Online: Joint action for free expression on the internet in Den Haag. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton opent de bijeenkomst over internetvrijheid donderdagavond. Prins Willem-Alexander komt vrijdag langs.

Volgens Rosenthal hoort hij te vaak dat regeringen internet uit de lucht halen en webpagina's blokkeren. „Aan de basis van iedere democratische rechtsstaat ligt de vrijheid van meningsuiting. Voor mij is het vanzelfsprekend dat internet hier ook onder valt.”

Naast een goed mensenrechtenbeleid wil hij ook concrete actie. „Mooie woorden zijn prima. Maar wat het om gaat is: wat doen we? Zo helpen onze ambassades soms cyberactivisten met toegang tot internet, zodat ze kunnen doorgaan met bloggen.”