Nieuws/Binnenland
1240861
Binnenland

Nederlanders gered uit brandend skihotel

Circa 120 toeristen, vooral Nederlanders en Duitsers, zijn in de nacht van zondag op maandag gered uit een brandend hotel in de Oostenrijkse wintersportplaats Saalbach-Hinterglemm. Dat heeft de Oostenrijkse politie maandag laten weten.

De brandweer uit de regio rukte met groot materieel uit en zette meer dan 300 brandweerlieden in voor de brand. Het hotel ligt in het centrum van de populaire wintersportplaats en telt ongeveer 150 bedden. Alle 68 kamers waren bezet.

De meeste hotelgasten zaten in de eetzaal toen de brand zondagavond laat op de bovenste verdieping uitbrak. Een Belgische toeriste vertelt tegen een Oostenrijkse nieuwszender dat de paniek onder de gasten groot was. "We zaten aan het diner, toen er plotseling mensen de eetzaal binnenrenden. Ze schreeuwden dat er brand was. Ik pakte mijn kleinzoon op en rende naar buiten. De vlammen sloegen op dat moment al uit het dak! "

Een vader en zoon werden op het laatste moment gered. De brandweer trof ze na middernacht slapend in hun kamer aan. Het hotel Glemmtalerhof is uitgebrand. Er zijn geen gewonden gevallen. Nederlanders die in het dorp verblijven, vertellen aan De Telegraaf hoe ze mensen met hun kinderen volledig in paniek uit het hotel zagen komen rennen.

Alarmcentrale SOS

Alle toeristen zijn ondergebracht in hotels in de buurt. Volgens de politie hebben veel wintersporters laten weten dat ze direct naar huis willen. Onduidelijk is nog of ze reispapieren en bagage uit het getroffen hotel kunnen halen. Alarmcentrale SOS International in Amsterdam had maandagmiddag nog geen telefoontjes binnengekregen.

Via reisorganisatie TUI hadden zeven Nederlanders een plek in het hotel. Komend weekeinde zouden tussen de 15 en 20 mensen naar het hotel gaan. De reisorganisatie neemt dinsdag contact met ze op om te kijken naar alternatieven. OAD had negen gasten in het hotel. Ook zij zijn ongedeerd en veilig ondergebracht in een ander hotel, aldus een woordvoerder.

Hoteleigenaar Karl Schnell weet niet zeker wat de oorzaak van de brand is, maar vermoedt dat een defect in de sauna de oorzaak is. „Een catastrofe, het ziet er verschrikkelijk uit”, aldus de eigenaar, die zei dat het pand als verloren moet worden beschouwd.

Het nablussen is maandag nog steeds aan de gang. De straat rondom het gebouw is afgezet.

De Telegraaf is op zoek naar Nederlanders die in of bij het hotel zaten. Weet u meer? Tip de redactie!