Nieuws/Buitenland
1241122
Buitenland

Topleiders Al-Qaeda bijeen

Kort na de dood van Osama bin Laden heeft tenminste een deel van het mogelijk tien tot twaalf man resterende leiderschap van Al-Qaeda diverse bijeenkomsten gehouden in de buurt van Mir Ali in Noord-Waziristan in het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan. Die bijeenkomsten zijn vanuit locale bronnen gemeld en hebben niet geleid tot pogingen van het Pakistaanse leger om de Al-Qaeda top op te sporen.

Aangenomen mag worden dat de in Mir Ali aanwezige leiders, onder wie mogelijk ook de tweede man Ayman Al-Zawahiri, inmiddels elders in het stammengebied zijn ondergedoken en hun sporen hebben gewist.

Ronald Sandee, oud-analist van de MIVD en tegenwoordig onderzoeksdirecteur van de Amerikaanse terreurwaakhond NEFA, meldt dat de zogenaamde Shura Raad waar de top van Al-Qaeda lid van is, in eerste instantie heeft besloten tot „een onmiddellijke en hevige vergelding tegen Pakistan en het verbreken van alle bestandsovereenkomsten met het Pakistaanse leger”. Volgens sommige bronnen zijn er ook plannen voor de langere termijn gemaakt, waaronder wraakaanslagen in het Westen.

Nieuwe leider

In de organisatiestructuur van Al-Qaeda is dat hoogste orgaan, de Shura Raad, ook bevoegd een nieuwe leider (emir) aan te wijzen. Volgens de regels van de terreurorganisatie is de tweede man onder Bin laden, de Egyptenaar Al-Zawahiri nu de nieuwe leider. Sandee constateert dat het veel belangrijker is te weten wie nu, of in de nabije toekomst, wordt gekozen als de plaatsvervanger van Al-Zawahiri.

Sandee en andere onderzoekers stellen sinds de dood van Bin Laden lijstjes op van een mogelijk nieuw leiderschap. Daarbij vallen opmerkelijk vaak de namen van vier Al-Qaeda voormannen die na 2002 naar Iran zijn gevlucht, daar feitelijk werden vastgehouden, maar een jaar geleden terugkeerden naar het Pakistaanse grensgebied. Dan gaat het om de Egyptenaar Sayf al-Adl, het vroegere hoofd van het Veiligheidscomité van Al-Qaeda en een vertrouweling van Bin laden. Al-Adl, die ook Bin Ladens zoons Saad en Hamza onder zijn hoede had, geldt als de mogelijke nieuwe tweede man, al circuleren er ook andere namen.

Fatwa's

Tot die groep uit Iran teruggekeerde leiders behoren ook twee andere Egyptenaren en de Koeweiti Suleiman Abu al-Ghaith en de Mauretaniër Abu Hafs al-Mauritani die volgens Sandee in de verdere toekomst van Al-Qaeda de rol van leider zouden kunnen spelen. Sandee wijst met name op de al langer bestaande spanningen tussen de oorspronkelijk belangrijkste Egyptische Al-Qaeda-leden en andere nationaliteiten. Op termijn, na een dood of arrestatie van Al-Zawahiri, zouden Al-Ghaith en Al-Mauretani acceptabel kunnen zijn, vooral omdat zij eerder geestelijk dan operationele leiders zijn. Dat laatste is belangrijk omdat zij, net als Osama bin Laden fatwa’s kunnen afkondigen.

De Amerikanen hopen uit de analyses van het meegenomen computermateriaal een beter beeld te krijgen van de structuur van de organisatie en de positie van de individuele leden, alsmede de connecties met de vertakkingen van het terreurnetwerk in de Maghreb, het Arabisch Schiereiland en Europa en de VS. Dat het materiaal ook vingerwijzingen bevat waar de topleiders te vinden zijn, lijkt vooralsnog niet voor de hand liggen.

Niettemin zijn de Amerikanen, die gisteren weigerden zich bij Islamabad te verontschuldigen over de operatie in Abbottabad, van plan de jacht in de grensgebieden en elders in Pakistan te intensiveren. De even in Mir Ali opgedoken leiders zullen zich daarvan bewust zijn.

Volg De Telegraaf nu ook op Facebook