Nieuws/Binnenland
1241215
Binnenland

Ryanair schrapt vluchten Weeze

Luchtvaartmaatschappij Ryanair schrapt dertien bestemmingen vanaf het vliegveld Airport Weeze vlakbij de Nederlandse grens. Het low budget luchtvaartbedrijf zei dinsdag dat het deze maatregel neemt in reactie op de invoering van een nieuwe toeristenbelasting in Duitsland.

De routes vervallen vanaf de zomerdienstregeling van volgend jaar. Het gaat om vluchten van en naar onder meer Berlijn, Krakau, Oslo, Santander en Zaragoza. In totaal gaat het wekelijks om 84 vluchten.

Ook op enkele andere Duitse luchthavens worden vluchten geschrapt. Vanaf de luchthaven Berlijn Schönefeld vervallen vier vluchten, vanuit Bremen acht vluchten en vanaf Frankfurt-Hahn negen vluchten.

Duitsland voert begin volgend jaar een nieuwe luchtvaartbelasting in. Voor elke reiziger die vertrekt vanaf een Duitse luchthaven moet een extra belasting worden betaald. Het tarief is afhankelijk van de vluchtafstand en bedraag 8, 25 of 45 euro. Voor alle Europese bestemmingen geldt het tarief van 8 euro.

De Duitse belasting is nagenoeg identiek aan een Nederlandse vliegtaks die in 2008 werd ingevoerd maar een jaar later, na grote druk uit de luchtvaartwereld, weer werd afgeschaft. Schiphol en luchtvaartmaatschappijen beweerden dat de belasting leidde tot een terugval in het aantal reizigers.

Ryanair haalde dinsdag dit argument weer uit de kast. „Internationale ervaring laat zien dat toeristenbelastingen een ineenstorting van verkeer en toerisme veroorzaken en wij geloven dat deze onzalige toeristenbelasting flinke schade zal toebrengen aan het Duitse toerisme en de werkgelegenheid”, aldus Ryanair-topman Michael O'Leary.