Nieuws/Binnenland
1241292
Binnenland

Schadevrije jaren: je bent ze sneller kwijt dan rijk

Schadevrije jaren bepalen in grote mate de premie die je betaalt voor je autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt. Dat is mooi, zou je denken. Maar helaas ben je schadevrije jaren sneller kwijt dan dat je ze opbouwt.

Voor elk jaar dat je schadevrij rijdt, krijg je een ‘schadevrij jaar’ terug. Maar claim je schade, ook al is het een kleine schade, je bent altijd meer dan één schadevrij jaar kwijt. Gemiddeld ‘kost’ een schade vier tot zes schadevrije jaren, zeker als je de schade zelf hebt veroorzaakt. Weg is je mooie korting. De premie gaat omhoog en het duurt jaren voor je op hetzelfde premieniveau zit.

Een voorbeeld

Stel dat je inmiddels zeven schadevrije jaren hebt opgebouwd. Bij je huidige verzekeraar sta je daarmee op trede 13 van de bonus-malusladder en daarom krijg je 70% korting. Bij het inparkeren zie je een paaltje over het hoofd. Het paaltje is nog heel maar je bumper helaas niet. Schade €550 voor een nieuwe bumper en wat spuitwerk.

Als je de schade claimt val je vijf treden terug en verlies je 20% korting. Gedurende acht jaar betaal je een hogere premie, pas daarna zit je weer op de korting die je had voordat je schade kreeg. Als je de schade claimt, kost je dat €805 aan extra premie. Zelf betalen is in dit geval veel voordeliger.

Heb je een kleine schade dan kun je de schade beter zelf betalen. Reken altijd uit of het ook in jouw geval zo is.

Schadevrije jaren zijn dus heel belangrijk bij een autoverzekering. Toch kun je zelf moeilijk achterhalen hoeveel je er hebt opgebouwd, want ze staan meestal niet op je polis vermeld. Wel zetten verzekeraars op de polis in welke trede van de bonus-malusladder je zit. Maar de tredes van de bonus-malusladder lopen weer niet gelijk aan de schadevrije jaren, dus daar word je ook niet wijzer van. De enige manier om je schadevrije jaren te achterhalen is door te bellen met je verzekeraar.

Heb je zogeheten ‘malusjaren’, dan heb je een negatief aantal schadevrije jaren opgebouwd. Dit kost je extra premie, want veel verzekeraars berekenen een toeslag. En overstappen is vaak niet mogelijk. Er zijn weinig verzekeraars die nieuwe klanten accepteren met een negatief aantal schadevrije jaren.

Niet blind staren

Ben je op zoek naar een voordelige autoverzekering, staar je dan niet blind op de korting die je krijgt op basis van je schadevrije jaren. Want een hoge korting wil niet zeggen dat je daarmee ook de laagste premie betaalt.

Wil je snel en gemakkelijk autoverzekeringen vergelijken, klik dan hier. Voor meer informatie over het opbouwen, aantonen en verliezen van schadevrije jaren hebben we bij Independer.nl een speciale pagina op onze website gemaakt.