Nieuws/Buitenland
1241310
Buitenland

Argentinië legaliseert homohuwelijk

Argentinië is het eerste land in het overwegend katholieke Latijns-Amerika dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht legaliseert. De senaat nam donderdag een wetsvoorstel daartoe met een krappe meerderheid aan na een vijftien uur durend marathondebat in het parlement.

33 senatoren stemden voor het wetsvoorstel van de centrumlinkse regering van president Cristina Kirchner, 27 stemden tegen en drie senatoren onthielden zich van stemming. „Het is een historische dag”, aldus een van de senatoren na afloop.

Honderden mensen voor het parlementsgebouw juichten. Enkelen scandeerden „gelijkheid, gelijkheid”. Sommige stellen omhelsen elkaar in tranen. Woensdag moest de politie nog voor- en tegenstanders van het wetsvoorstel uit elkaar halen, die elkaar bekogelden met eieren en sinaasappelen.

De Rooms-Katholieke Kerk had zich zonder succes hard gemaakt voor een referendum over de kwestie. Donderdag baden enkele priesters met afbeeldingen van de maagd Maria bij het parlementsgebouw om aanvaarding van het wetsvoorstel te voorkomen.

Andere landen in de wereld waar het homohuwelijk is toegestaan zijn: Nederland, België, Spanje, Canada, Zuid-Afrika, Noorwegen, Zweden, Portugal en IJsland. In Latijns-Amerika was het homohuwelijk tot nu toe alleen in Mexico-stad toegestaan.