Nieuws/Binnenland
1241579
Binnenland

Met drie generaties op vakantie

OPA EN OMA GAAN MEE!

Steeds meer gezinnen nemen de grootouders mee op vakantie. Leren boogschieten met opa of met oma zwemmen in het golfslagbad. Voetballen, paardrijden of een potje midgetgolfen, met z’n allen op vakantie is wel zo gezellig en opa en oma hebben anno 2009 volop de tijd voor hun kleinkinderen. Niet alleen om als oppas te fungeren, maar juist om veel activiteiten met hen te ondernemen. Enkele weken geleden vroegen we u naar uw belevenissen op dit gebied en de inzending van de familie Kanters werd beloond met een weekend voor drie generaties op een Frans familiepark. En onze verslaggeefster reisde met ze mee…

LES HAUTS DE VALJOLY – Teuntje vouwt haar handje in die van oma Mien, terwijl Gijs steentjes in het water gooit met opa Tjeu. Papa en mama zetten koffie en dekken de tafel op het terras. Drie generaties ’pret en plaisir’ met de Franse slag in Picardië. Een uitje voor het gezin plús opa en oma! Want met de hele familie op vakantie is heerlijk ontspannen.

„Mensen kijken verbaasd als ik zeg dat ik altijd met mijn schoonouders wegga”, vertelt Léon Kanters. „Maar het is gewoon heel gezellig en de kinderen vinden het zalig om opa en oma om zich heen te hebben. Ook in Nederland blijven ze minstens één keer in de week over voor de lunch.” „Dan koopt opa Tjeu saucijzen- en worstenbroodjes”, kirt Teuntje. „En voor Gijsje een ham-kaascroissant.”

De familie Kanters is niet uniek in Nederland. Steeds meer gezinnen gaan met drie generaties op vakantie.

„Met papa en mama op vakantie is leuk. Maar het wordt nóg leuker als ook opa en oma een paar dagen langskomen. Of misschien gaan ze wel de hele vakantie mee”, vertelt marketing manager Eric Serrarens van Pharos Reizen. De reisorganisatie van de ANWB springt in op de steeds grotere vraag naar familiereizen. „Daarvoor hebben we plekken geselecteerd die heel geschikt zijn voor verschillende familieactiviteiten: dieren spotten in Nationaal Park Hohe Tauern, een bezoekje aan de historische invasiestranden van Normandië of naar de sneeuw in Salzburgerland. Ook Plopsaland in de Ardennen is uiteraard heel populair.”

Ondertussen staat Teuntje wat beteuterd bij de midgetgolfbaan op het bungalowpark. „Waar zijn de sticks en ballen dan?” Opa Tjeu stelt haar gerust: „Die komen eraan. De mensen in Frankrijk spreken een andere taal dus is mama het nog even aan het regelen met de meneer van het park.” „Gaan we straks ook zwemmen in het golfslagbad?”, vraagt Gijs ongeduldig. „Natuurlijk, dat hebben we beloofd”, aait oma Mien hem door zijn haar.

Léon en Susanne komen tot rust. Het is heerlijk om de aandacht voor de kinderen te kunnen delen met familie. „We gaan al jaren met zijn zessen op pad. Weekendjes weg of met de camper naar Italië, want dat land is favoriet”, vertelt Susanne. „Vriendinnen van mij hebben daar een camping aan de Bloemenrivièra.”

Opa Tjeu: „Wij zijn vorig jaar nog een keer een maand alleen op pad geweest naar Sicilië. Maar bij terugkomst zei mijn vrouw dat ze het toch wel heel lang had gevonden zo zonder de kleinkinderen. Dat doen we dus niet meer. Ach, het is zo lekker met die twee bijdehandjes. Als je met een kind op vakantie bent, weet je nooit wat er gaat gebeuren. Je dag verloopt gewoon naar wat ze willen. En dat is altijd maar weer afwachten.”

Susanne’s inzending:

„’Opa en oma mogen mee op vakantie omdat... het handig is om oppas bij de hand te hebben’. Nee! Dat is NIET de reden. Toen ik 17 jaar was, mocht ik voor het eerst alleen op vakantie. Dit beviel natuurlijk uitermate goed. Op dat moment had ik me niet kunnen bedenken ooit nog eens ’vrijwillig’ weer met ’ons pap en mam’ op vakantie te zullen gaan.

Inmiddels zijn we jaren verder en ben ik getrouwd met Léon en hebben we twee kinderen: Gijs en Teuntje. Opa en oma vinden het leuk om te kamperen en wij ook, dus waarom niet samen? De reis naar Italië is wel zo gezellig als je onderweg samen kunt pauzeren; oma zorgt voor gehaktballen in tomatensaus en wij voor rest. Ook is het wel zo handig dat je samen bent als je pech onderweg krijgt en wordt afgesleept naar een garage die net gesloten is en je zo gedwongen bent om de nacht op de parkeerplaats door te brengen.

Opa heeft engelengeduld en stort zich vol overgave op karweitjes zoals Teuntje leren fietsen zonder wieltjes. Ook als Gijs op onderzoek uitgaat op de camping staat opa als eerste klaar om mee te gaan. Opa en oma zijn dan ook nog fit genoeg, zo fit dat wij als gezinnetje met de Sparta-met de berg op tuffen en opa en oma volgen op de fiets (en zich vervolgens schamen voor ons....). Niet alleen kamperen doen we samen, maar ook weekendjes weg in een huisje. Betreft het toevallig een huisje zonder afwasmachine? Geen nood: opa en oma staan al te popelen.

Vliegen hebben we nog niet samen gedaan, maar voor alles moet een eerste keer zijn. Dit staat dan ook in de planning voor de komende meivakantie!”