Nieuws/Binnenland
1241588
Binnenland

Cruiseschip met groen dak

Golfen in de golven

Enkele weken geleden liep de Celebrity Solstice, het grootste cruiseschip dat ooit in Duitsland gebouwd werd, van stapel. Niet alleen de gigantische afmetingen van het luxepassagiersschip zijn grensverleggend (300 meter lang, 16 verdiepingen), maar ook de opzienbarende recreatievoorziening in de vorm van een natuurlijke en bespeelbare golfbaan van gras met een oppervlak van 1.500 m² op het hoogst gelegen dek (The Lawn Club) op 36 meter hoogte.

Volgens de eigenaar van het schip is deze dakbegroeiing of beter gezegd ’dekbegroeiing’ wereldwijd de allereerste begroeiing van een schip van deze omvang en op deze wijze. Celebrity Cruises heeft dit groene idee geïntroduceerd als attractie voor iedereen die ook op zee echt gras onder de voeten wil voelen – golf, jeu-de-boules, cricket en picknicken op echt gras voor nog meer afwisseling aan boord tussen Florida en de Bahama’s.

De graslaag moest duurzaam, functioneel, beloopbaar zijn met een lichte laagopbouw die tegen wegwaaien beschermd is, met een bespeelbaar golfgazon dat ook bestand moet zijn tegen de verschillende klimatologische invloeden, weersomstandigheden en wisselende dakhellingen (afhankelijk van het weer 2-27%).