Nieuws
1241604
Nieuws

De Judaskus van Van Gaal

Louis van Gaal stapt tussentijds op de voorbijrazende trein van Bayern München en laat AZ ondanks een contract tot 2010 in ontzetting achter. Misschien zelfs in ontbinding aangezien Van Gaal eerder bij FC Barcelona bewees zijn oude club leeg te kunnen roven. Inmiddels worden Sergio Romero en Stijn Schaars al zijn eerste aankopen in Duitse dienst genoemd. Tevens heeft zijn voortijdig vertrek een precedent geschapen. Kan AZ spelers als Romero, Schaars, Moussa Dembele en Mounir El Hamdaoui in Alkmaar houden als hun droomclub langskomt? Of mogen ze weg als dergelijke clubs als vergoeding even een avondje komen ballen in het DSB Stadion?

Met het forceren van een transfer naar Bayern München is de voetballerij beroofd van zijn laatste vastigheid. ,,Contract is contract en ik dien altijd en overal mijn contract uit", zei Van Gaal te pas en te onpas. De status van de Europese grootmacht en Duitse Rekordmeister en de uitdaging in Beieren waren voldoende voor Van Gaal om zijn principes overboord te zetten. Hij laat de boel in Alkmaar in de steek, de clubleiding met voorzitter Dirk Scheringa voorop en de spelers in diens kielzog. Zij stonden een jaar geleden pal voor Van Gaal, hoewel deze wilde opgeven na een dramatisch seizoen met een elfde plaats in de eindrangschikking. Nee, een morele verplichting, bleek Van Gaal niet te voelen.

Na het kampioensjaar, waarvoor Van Gaal alle credits verdient, wacht Alkmaar de volgende uitdaging met deelname aan de Champions League. Hoewel Van Gaal vertelde dat hij kansen ziet voor Nederland en AZ om heel ver te reiken op het kampioenenbal, laat hij die uitdaging liggen en gaat voor de Duitse uitdaging om met zijn droomclub de Champions League te winnen. Het is tekenend voor de adoratie van Van Gaal in Alkmaar dat zelfs nu nog niemand bij AZ, ook voorzitter Scheringa niet, zijn vinger opsteekt en zegt dat Van Gaal AZ simpelweg een kunstje heeft geflikt. Over normen en waarden moet Louis van Gaal ook zijn mond houden in de toekomst. Op dubieuze wijze forceren van de transfer naar Bayern München met zijn zogenaamde transfervrije status, het in het diepste geheim onderhandelen met de Belgische voetbalbond ondanks een doorlopend contract en het slaan van een camera passen toch geenszins bij iemand die van zichzelf zei dat hij een goede president van ons land zou zijn!

Waarom de 57-jarige trainer zo zijn reputatie als betrouwbare constante zo te grabbel gooit is een raadsel. De trein van Bayern München of andere grote club had heus nog wel een keer voorbijgekomen zoals hij ongetwijfeld ook nog weleens een WK of EK zal meemaken met een land. Waarschijnlijk had het ego nog meer streling nodig en dat AZ daardoor met een levensgroot probleem is opgezadeld met de opvolging van Van Gaal is niet zijn zorg. De zoen op de wang van Scheringa bij de kampioensreceptie krijgt daardoor met terugwerkende kracht trekjes van een Judaskus.