Nieuws/Binnenland
1241647
Binnenland

Ook kassa bij BNN: drie ton voor Patrick Lodiers

Na de VARA en KRO maken nu ook andere omroepen de vergoedingen (inclusief pensioenopbouw en eventuele bijtelling auto) van hun toppers over 2008 bekend. BNN-boegbeeld Patrick Lodiers was met zijn dubbelfunctie goed voor 323.000 euro: 260.000 euro als presentator en 63.000 euro voor het voorzitterschap.

Twee BNN-presentatoren (niet nader genoemd) zitten met respectievelijk 205.000 en 201.000 euro boven de 'ministernorm' van 181.000 euro. Bij algemeen directeur Lucas Goes hoort een bedrag van 189.000 euro. AVRO, NPS, VPRO en MAX laten weten dat zij niemand in dienst hebben die de norm overschrijdt. Bij Radio Nederland Wereldomroep is algemeen directeur Jan Hoek de enige: hij staat met een totaalbedrag van 199.000 euro op de jaarrekening.

Het salaris van EO-gezicht Andries Knevel was het afgelopen jaar 187.000 euro, exclusief een pensioenpremie van 43.000 euro. De omroep laat weten dat het loon van Knevel op zijn eigen verzoek 'binnen afzienbare tijd' onder de norm zal vallen. De overige publieke omroepen konden of wilden gisteren de cijfers nog niet bekendmaken.

Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) vindt dat minister Plasterk (Media) elke cent moet terughalen die boven het salaris van de minister-president wordt betaald. In 2007 nam de Tweede Kamer het voorstel van Van Dijk over dat niemand bij de publieke omroep meer mag verdienen dan de premier. "Het is ongelooflijk dat Plasterk nog steeds geen eind heeft gemaakt aan de megasalarissen in omroepland. Het geld is bedoeld voor programma's, niet voor de verrijking van een klein groepje presentatoren", aldus Van Dijk. Inmiddels is een beloningscode in de maak.

Daarover zegt hij: "Slappe hap en zelfs die code laat nu al maanden op zich wachten." Minister Plasterk (Media) vindt de salarissen van toppresentatoren van de Vara, zoals Matthijs van Nieuwkerk, ook veel te hoog. Binnenkort gaat hij met de publieke omroep om de tafel om te spreken over de al aangekondigde beloningscode, die een eind moet maken aan de astronomische salarissen in omroepland.