Nieuws/Binnenland
1241661
Binnenland

VVD-kiezer loopt over naar PVV

De VVD raakt steeds meer kiezers kwijt aan de PVV. Het aantal overlopende stemmers uit het liberale kamp is sinds begin dit jaar meer dan verdubbeld en vier op de tien resterende VVD-kiezers overwegen de overstap eveneens te maken.

Geert Wilders heeft op dit moment al vijf zetels afgesnoept van de partij van Mark Rutte, zo blijkt uit een onderzoek van de Politieke Barometer van Synovate. Het betreft hier kiezers die in 2006 nog VVD stemden. Het CDA raakt vier zetels aan de PVV kwijt.

De PVV, in de peilingen goed voor 26 zetels, heeft door de twijfelende VVD-kiezers het potentieel om zelfs 40 zetels te halen. Naast veel mogelijke nieuwe kiezers van VVD-huize zegt 18 procent van de huidige SP-kiezers en 14 procent van de CDA-aanhang een overstap te overwegen.

Volgens hoogleraar politicologie Jean Tillie van de Universiteit van Amsterdam gaat het bij de overstappers niet om 'proteststemmen'. "Uit protest op een andere partij stemmen doe je wanneer je kiest voor een kleine partij. De VVD-kiezer die nu aangeeft op Wilders te stemmen, is het gewoon eens met zijn ideeën. De VVD moet dit heel serieus nemen."

De hoogleraar, gespecialiseerd in electorale politiek, denkt dat de VVD alleen nog met de groots mogelijke moeite verdere leegloop kan voorkomen. "Ze kunnen wat doen aan die twijfelende VVD-kiezer, maar dat gaat een zware dobber worden", zegt Tillie.

"Het zal veel moed vergen van de VVD om met een alternatieve visie op het vreemdelingendossier en de verzorgingstaat te komen en daar ook aandacht voor te krijgen. Wilders is retorisch briljant. Eén ding wat ze niet moeten doen, is Wilders napraten. Waarom zou je als kiezer voor een mindere kopie gaan als je het origineel kunt krijgen?"