Nieuws/Binnenland
1241664
Binnenland

Tijd voor waardering voor de 3 T's

Vorige week was ik met de Nederlandse zwemploeg te gast op het schitterende trainingscomplex van de 3 T's. Nee, niet in Volendam (dat zijn de 3 J's) en ook niet in Plopsaland (de 3 K's), maar op de Canarische Eilanden. De 3 T's staan voor Tenerife Top Training en daar is geen woord van gelogen. Ik verbaas me er keer op keer over dat er in het buitenland zulke schitterende trainingslocaties zijn. In Nederland kunnen wij qua kennis over topsport en trainingsleer met de besten ter wereld wedijveren. Als het om trainingsfaciliteiten gaat, hebben we echter nog altijd een grote achterstand. Maar wie weet, brengt het Olympisch Plan 2028 alles de komende jaren wel in een stroomversnelling.

Op Tenerife waren ook de Duitse en Spaanse topzwemmers aan het trainen en samen met de Spanjaarden hebben we de Champions Leaguethriller Chelsea - Barcelona zitten kijken. Hij was in deze wedstrijd minder opvallend aanwezig dan normaal, maar Lionel Messi doet me vaak aan Maradona denken. De Argentijnse superster van weleer heeft zo'n beetje alles uitgevreten wat God verboden heeft, maar in zijn vaderland is het respect voor de huidige bondscoach nog altijd onverminderd groot. Velen herinneren Maradona zich, naast zijn weergaloze spel op het veld, ook nog van de legendarische warming-up voor de halve finale van de UEFA Cup in 1989 tussen Bayern München en Napoli. Hij hield toen, met losse veters, minutenlang een bal hoog.

In de rust van de wedstrijd stemden we af op Sky Sports, waar Ruud Gullit commentaar gaf. Als voetballer van AC Milan stak Gullit (samen met Van Basten en Rijkaard) Maradona en Napoli regelmatig de loef af. De drie T's (Tulpen) van Milaan vormden, samen met Ronald Koeman, ook het creatieve hart van het Nederlands elftal van 1988. Dat bedacht ik me toen ik Gullit daar zag zitten. De Zwarte Tulp zei louter verstandige dingen en de mensen om hem heen hingen aan zijn lippen. Hoe anders is dat in Nederland. Daar is Gullit, zo heb ik de indruk, langzamerhand afgeserveerd en uitgerangeerd. Na zijn vertrek als trainer bij Feyenoord lijkt het wel alsof 'men' hem niet meer serieus neemt. Hetzelfde gebeurde met Frank Rijkaard toen die met Sparta uit de eredivisie degradeerde en ik ben bang dat Marco van Basten eenzelfde lot beschoren is. De prachtige tulp van toen wordt nu door een 'supporter' uitgemaakt voor pannenkoek en de voetbalpraatprogramma's herhalen dat tot in den treure.

De 3 T's hebben zelf voor het trainersvak gekozen en dan is het afbreukrisico natuurlijk altijd aanwezig. Maar het verwondert mij zeer dat we in Nederland zo snel vergeten wat deze mannen tijdens hun actieve voetballoopbaan voor ons hebben betekend. Dat ze ons als voetballand op de wereldkaart hebben gezet. Waarom is dat respect, zoals de Argentijnen hebben voor Maradona, niet gewoon voor altijd en eeuwig aanwezig? Alleen maar vanwege een mislukte missie als coach? Laten we blij zijn dat deze iconen bereid zijn hun kennis en ervaring over te brengen. Coachen is een totaal ander vak dan voetballen en een paard is inderdaad nog geen ruiter. Maar je kunt er op z'n minst waardering voor opbrengen dat ze het proberen. In Engeland is de waardering voor Gullit, ondanks zijn ook niet supergeslaagde optredens als manager bij Chelsea en Newcastle United, nog onverminderd groot. Het zou mooi zijn als dat in zijn eigen land ook zo was. Rijkaard wordt, dankzij zijn trackrecord bij Barcelona, weer op handen gedragen in Nederland, waar iedereen de degradatie met Sparta alweer vergeten is. Maar Van Basten is een pannenkoek en Gullit 'de man van Estelle'.

De 3 T's hebben nooit cocaïne gesnoven of op journalisten geschoten. De enige 'misstap' die ze ooit gemaakt hebben, is dat ze andere spelers willen/wilden helpen in hun eigen voetsporen te treden. Dat noem ik geen misstap, maar (een poging tot) een heldendaad. Ik stel voor dat we het eerstvolgende toptrainingscomplex dat in Nederland wordt gerealiseerd, ook de 3 T's noemen. Naar onze eigen drie toppers, de drie tulpen van 1988 die in onze gedachten altijd zullen blijven.