Nieuws/Binnenland
1241665594
Binnenland

Minister Hoekstra test positief op corona, blijft in quarantaine

Den Haag - Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) is besmet met het coronavirus. Dat laat de bewindsman weten op Twitter. Hij zit inmiddels in thuisisolatie.

Hoekstra meldde woensdag al dat een van zijn kinderen een positieve zelftest had. „Andere familieleden testten negatief. Ik ga in afwachting van zijn PCR-test uit voorzorg in quarantaine”, aldus Hoekstra woensdagochtend. Woensdagavond kreeg Hoekstra zelf echter ook een positieve testuitslag. „De komende dagen werk ik vanuit huis. Gelukkig heb ik geen klachten.”

De CDA-minister was een dag voor zijn positieve testuitslag nog op reis. Zo ontmoette hij in Brussel de Hoge Vertegenwoordiger van de EU, Josep Borrell. Ook sprak hij met de Belgische minister Sophie Wilmès. Volgens Belgische regels hoeven Borrell en Wilmès niet in quarantaine. Toch laat zij uit voorzorg net als Hoekstra een bijeenkomst met EU-ministers in het Franse Brest schieten. Hoekstra laat zich intussen vervangen door defensieminister Kajsa Ollongren, die toch al even zou aanschuiven.

De besmetting van Hoekstra heeft vooralsnog geen gevolgen voor de rest van het kabinet. „De contacten bij de beëdiging waren allemaal op anderhalve meter”, verklaart een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Het overleg in het Catshuis over de coronamaatregelen met premier Rutte, RIVM-baas Van Dissel en zorgministers Kuipers en Helder, is gewoon doorgegaan.

Behalve Hoekstra zit ook minister Sigrid Kaag van Financiën al enige tijd in quarantaine vanwege een coronabesmetting. De D66-bewindsvrouw kon daardoor niet fysiek aanwezig zijn bij de beëdiging van het nieuwe kabinet Rutte IV.

Ook Hoekstra zou de komende dagen de Franse stad Brest hebben bezocht, waar hij al zijn collega's uit andere Europese landen had willen ontmoeten. Omdat hij eerder minister van Financiën was, kent hij de meeste van zijn ambtgenoten al wel. Wegens de positieve testuitslag zal Hoekstra niet naar Frankrijk afreizen.