Nieuws/Binnenland
1241841
Binnenland

De man die drie miljoen kreeg...

Ik krijg over 2006 een naheffing omdat ik de inkomsten van mijn vrouw abusievelijk opgegeven als tegenwoordige arbeid i.p.v. vroegere arbeid. Kan ik dit aanvechten omdat ze eerst alles automatisch nakijken en nu pas persoonlijk. Ik refereer aan eerdere gevallen (o.a.de man die ruim 3 miljoen mocht houden).

Hebt u echt een naheffing gehad of moet u nu de definitieve aanslag wordt opgelegd, geld terug betalen? Ik denk dit laatste.

De belastingdienst geeft mensen in principe onmiddellijk geld terug (door een voorlopige aanslag op te leggen) als uit hun aangifte blijkt dat ze daar recht op hebben. Pas later gaan ze controleren. Ze zouden natuurlijk ook kunnen controleren en daarna pas uitbetalen, maar dat zou betekenen dat mensen veel langer op hun geld moeten wachten, terwijl de aangifte meestal klopt.

De belastingdienst mag in haar definitieve aanslag afwijken van de voorlopige aanslag, zonder dat u zich kunt beroepen om gewekte verwachtingen. Als dat anders zou zijn dan begrijpt u het al: dan werd morgen de regeling "geld terug op grond van eigen aangifte en later pas controle" afgeschaft, dat zou gewoon teveel geld kosten want heel veel mensen maken per ongeluk (en soms ook expres) een fout in hun aangifte.

De meneer die de drie miljoen niet hoefde terug te betalen had niet alleen een voorlopige aanslag opgelegd gekregen maar ook na controle -bij de definitieve aanslag dus- had de belastingdienst niets gemerkt.