Nieuws/Binnenland
1242239
Binnenland

Diefstalgolf treft bezitter oldtimer

De diefstal van heel oude auto's, zoals oldtimers en andere antieke en bejaarde modellen, blijkt de afgelopen jaren explosief te zijn gestegen. De oude auto's zijn relatief eenvoudig te stelen doordat ze geen startonderbreker hebben.

Uit een analyse van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit blijkt dat de diefstal van het aantal personenauto's ouder dan 21 jaar ten opzichte van het jaar 2000 is verdubbeld. Verdwenen er in 2000 nog 237 rijdende monumenten, vorig jaar was dit aantal gestegen tot 596. De meest gestolen Young Timers zijn Volkswagen Golf, Opel Kadett en Opel Corsa.

In de smaak Maar ook bejaarde Mercedessen, BMW's en Porsches zijn zeer in trek bij criminelen. Oude Citroëns en Volvo's vallen ook in de smaak bij de autodieven. Opvallend is dat de oude beestjes minder vaak worden teruggevonden dan de jonkies. Het terugvindpercentage bij de oude auto's is 47,1 procent, terwijl van moderne auto's gemiddeld 55,9 procent terugkomt. De analyse van het LIV is gemaakt op verzoek van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc), die meer inzicht wilde verkrijgen in de opvallende stijging van de oude beestjes. In een toelichting zegt AVc-directeur Guus Wesselink: "Het gaat om een klein deel van de totale diefstallast, maar het blijven nare gebeurtenissen voor de mensen, zeker als je bedenkt dat de meeste van die auto's niet tegen diefstal zijn verzekerd. Het blijft dus oppassen voor de eigenaren. Startonderbrekers zitten er niet in, dus ze zijn ook nog extra kwetsbaar. Je zou denken dat er veel worden teruggevonden, ervan uitgaande dat het om joyriding of ander gelegenheidsgebruik zou gaan, maar het terugvindpercentage is best laag. Dat betekent dat de karretjes compleet worden geëxporteerd of dat de onderdelen de handel in gaan." Wesselink verwacht een positief effect van de sloopregeling van het kabinet, bedoeld om het wagenpark schoner te maken en de autoverkopen een duwtje in de rug te geven. "De nieuwe sloopregeling zou ons wel eens kunnen helpen. Stel er worden 100.000 zeer oude auto's ingeruild tegen nieuwere (met startonderbreker). Dan zouden er 0,15% (gemiddelde diefstalkans) maal 100.000 is 150 auto's minder worden gestolen."