Nieuws/Buitenland
1242354013
Buitenland

Listenbourg heeft inmiddels een volkslied, regering en vlag

Grap loopt volledig uit de hand: Twitteraar verzint nieuw land en dat bestaat nu bijna écht

Themabeeld, want “le Listenbourg” bestaat niet

Themabeeld, want “le Listenbourg” bestaat niet

Dat het soms slecht gesteld is met de kennis van aardrijkskunde van de doorsnee Amerikaan, is een onderwerp waar vaak grapjes over worden gemaakt. Dat deed ook een Franse man op Twitter, die de Amerikanen voor de gek hield door een fictief land te fotoshoppen op de kaart van Europa. Enkele dagen later is de grap een eigen leven gaan leiden op het internet, en heeft „le Listenbourg” een geschiedenis, vlag, volkslied en zelfs een regering gekregen.

Themabeeld, want “le Listenbourg” bestaat niet

Themabeeld, want “le Listenbourg” bestaat niet

„Ik weet zeker dat de Amerikanen de naam van dit land niet eens kennen”, schreef de Fransman. De grap ging viraal en ging een eigen leven leiden, tot „le Listenbourg” bijna écht tot leven kwam.

Tekst gaat verder onder de tweet

’Enige land met 6G’

Listenbourg kreeg een eigen Wikipedia-pagina, die uiteindelijk door de moderators van de online encyclopedie verwijderd werd. De legende verhuisde dan maar naar “Wiki Fandom”, waar we lezen dat de republiek op het Iberische schiereiland een bevolking heeft van 59 miljoen en “vrijheid, eer, licht” haar wapenspreuk is. De pagina beschrijft ook de lange geschiedenis van de staat, vanaf de val van het Romeinse rijk tot 30 oktober 2022, de dag waarop president Gaspardo - de Franse Twitteraar die de grap startte en zichzelf als president uitriep - het bestaan van Listenbourg met de wereld deelde.

Listenbourg heeft ondertussen niet alleen een president, maar ook een regering. De samenstelling van deze regering is te lezen op www.listenbourg.org. Het parlement werd, zoals een democratie betaamt, gekozen door het volk. Het „Solidair en Ecologisch Front” is er de grootste partij, net voor de „Rechtse Unie.”

Tekst gaat verder onder de tweet

Listenbourg Bank brengt voortdurend verslag uit over de wisselkoers tussen de Lelie, de lokale munteenheid, en de euro. De nationale zender Listenbourg TV wordt binnenkort online uitgezonden, en de geheime dienst zit midden in een wervingscampagne. Er werd zelfs een volkslied gecomponeerd, waarin het „zo glorieuze land” geprezen wordt, dat als „enige 6G ontvangt.”

Concert uitverkocht

De grap sloeg dermate aan dat zelfs echte merken mee wilden doen. De Franse internetprovider Free liet weten dat er „een nieuw land is inbegrepen in het Free-pakket”, en Deliveroo en Waze verkondigden nu ook operationeel te zijn in Listenbourg. Het organiserend comité van de Olympische Spelen van Parijs bleef niet achter, en meldde dat het aantal Olympische delegaties in 2024 van 206 naar 207 zal stijgen. De Franse gemeente La Clusaz kondigde aan dat ze met Listenbourg een nieuw zusterdorp gevonden hebben.

Tot slot heeft ook de Franse artiest Colonel Reyel zijn tournee op Listenbourg aangekondigd en de tickets zijn bijna uitverkocht.