Nieuws/Binnenland
1242448915
Binnenland

Utrecht gaat toch bouwen in polder Rijnenburg

Polder Rijnenburg bij Utrecht.

Polder Rijnenburg bij Utrecht.

UTRECHT - Het nieuwe college van Utrecht gaat toch voor woningen in polder Rijnenburg. Het vorige college hield dit tegen omdat het in de polder (tijdelijk) windmolens wilde plaatsen. Dit leverde flinke discussies op in de gemeenteraad en de landelijke politiek, omdat op deze plek tienduizenden woningen kunnen worden gebouwd om de woningcrisis te verlichten. Projectontwikkelaars die hier al jaren geleden grond hadden aangekocht, stonden op hun achterste benen.

Polder Rijnenburg bij Utrecht.

Polder Rijnenburg bij Utrecht.

Rijnenburg moet volgens het nieuwe stadsbestuur een hoogstedelijke, duurzame wijk worden met een eigen centrum. Omdat de voorbereidingen zoals planvorming en de aanleg van een tramverbinding tijd kosten, kan niet voor 2035 de eerste schop in de grond.

De ontwikkeling van Rijnenburg is onderdeel van het coalitieakkoord van vijf partijen: GL, D66, PvdA, Student & Starter en ChristenUnie. Dat werd woensdag gepresenteerd, na maanden van onderhandelen. Tijdens de campagne was coalitiepartij GL nog tegen bouwen in Rijnenburg.

Op donderdag 9 juni wordt het college geïnstalleerd. Als speerpunten staan in het akkoord de groeiende kansenongelijkheid, woningnood en klimaatcrisis. Vijf van de zeven voorgedragen wethouders zijn vrouw.

De coalitie investeert 40 miljoen euro structureel in onder meer het aanpakken van armoede en schulden, het begeleiden van Utrechters naar werk, openbare orde en veiligheid, volkshuisvestingsbeleid om meer betaalbare woningen te realiseren en maatregelen om de warmte- en energietransitie te versnellen. Dat is bijna het dubbele van het bedrag dat bij het coalitieakkoord 2018-2022 werd geïnvesteerd.