Nieuws/Binnenland
1242660
Binnenland

Heli speurt naar hennepteelt

Door een op afstand bestuurbare helikopter met een infraroodcamera uit te rusten, kan de politie nu ook wietplantages opsporen. Gisteren was het voor de eerste keer raak.

In de wijk Noorderplassen-West werd in een woning een hennepplantage ontmanteld, nadat de speciale camera signalen had gegeven. De camera reageert op sterke temperatuurverschillen in een huis, zoals vaak bij de teelt van wietplanten. Ook kan de miniheli vanuit de lucht hennepveld traceren.

Eerder werd door de politie een echte helikopter met infraroodcamera gebruikt om illegale plantages op te sporen, maar daaraan zijn hoge kosten verbonden.

De radiografisch bestuurbare helikopter, de zogeheten air robot, haalt een snelheid van 40 kilometer en kan tot 500 meter hoogte vliegen. Daarvoor is overigens wel toestemming van Schiphol voor nodig. De air robot is ongeveer een meter in omtrek en weegt slechts enkele kilo’s. Het onbemande toestel kan geheel zelfstandig enkele uren in de lucht blijven.

Naast het opsporen van wietplantages, wil de politie de helikopter vooral inzetten bij ontruimingsacties, voetbalwedstrijden en bij grote evenementen om een goed overzicht te hebben over bepaalde activiteiten.

Vandaag wordt de heppenheli ingezet in de Achterhoek.