Nieuws
1242865
Nieuws

Belgen jubelen om Van Gaal

De Belgische bond werd wakker gekust toen AZ-trainer Louis van Gaal vragen van Belgische journalisten twee weken geleden met een kwinkslag afdeed. "De Romeinen zeiden het al: je moet luisteren naar de stem van het volk", wilde hij maar zeggen, dat Erik Gerets het als veronderstelde keuze nummer één maar moest worden. "Of hij de ideale kandidaat is? Nee, dat ben ik", zei de AZ-trainer toen met een grote glimlach.

Toen Dirk Scheringa rond het behalen van de titel de dubbelfunctie als oplossing naar voren schoof om Van Gaal tot 2016 of 2018 voor zijn club te behouden, was ook in België één plus één twee. "Ja, het was in eerste instantie een grap. Maar ik kan er niets aan doen, dat ze me dan opzoeken. En ik heb wel mijn ambities. Ik heb een oriënterend gesprek gehad met de Belgische bond. En heb ze gezegd, wat ik zou kunnen en willen betekenen."

Van Gaal vindt, dat hij een mogelijke dubbelfunctie heeft afgedwongen. "En dat geldt ook voor het feit dat ik elke periode van de internationale kalender naar mijn vakantieverblijf kan. Dan moet ik dat wel opzijzetten. Of ik dat wil, zeg ik niet, maar ik weet niet of mijn Truusje dit wel wil."

Tot 2010 zijn er vijf landen die een WK-beroep op hem zouden kunnen doen door een ontbindende clausule. Maar Argentinië, Spanje, Engeland, Duitsland, Engeland en Nederland zitten allemaal op WK-koers en zullen dus vasthouden aan hun eigen lijn voor 2010. Maar met een nieuw contract in Alkmaar wordt alles, zeker op lange termijn, anders. "Ik heb in Alkmaar aan mijn opdracht voldaan. Heb een professionele organisatie neergezet en gedaan wat ik beloofd heb. Ik zou zorgen dat AZ een prijs pakte. En dat werd nog de mooiste ook! Voor de meesten was dat een utopie, een stille droom. Als er dan een club of land komt, dan zegt AZ misschien dat ze me de ambitie elders niet misgunnen", zinspeelt hij op een eventueel vertrek. Al is dat weer irreëel: "Want ze willen mijn contract juist verlengen."

België onder zijn hoede nemen mét AZ is dan ook een goede optie, want het land bulkt van het aanstormend talent, dat grotendeels in Nederland speelt. "Mijn ambitie is, om met een land te winnen. Die vijf in het contract zijn onderhandelbaar. Ik had zelf wel twintig landen willen noemen", opent de trainer alvast een deur. Voor de spelers mag het allemaal niet als verrassing komen. "Ze weten al heel lang dat ik de ambitie heb om bondscoach te worden. Daar zijn de voorwaarden ook voor gecreëerd", aldus Van Gaal.