Nieuws/Binnenland
1243162
Binnenland

Netwerk van pinautomaten stevig op de schop

AMSTERDAM - Circa een kwart van de geldautomaten verdwijnt. Maar waar nodig worden juist pinautomaten bijgeplaatst, bijvoorbeeld in dunbevolkte gebieden of juist heel drukke plekken. Merkautomaten van bepaalde banken worden op den duur ingewisseld voor algemene automaten die voor iedere bankpas hetzelfde werkt.

ABN AMRO, ING, Rabobank en Geldservice Nederland tekenden een overeenkomst om samen het netwerk drastisch op de schop te gooien. Enerzijds heeft dit te maken met de kosten, aangezien steeds minder mensen geld uit de muur trekken. Verder worden ook uit veiligheidsoverwegingen geldautomaten verplaatst of gesloten. Bijvoorbeeld als deze onder appartementen zijn ingemetseld in een muur. Een eventuele plofkraak zou voor omwonenden veel risico’s met zich meebrengen.

In het derde kwartaal van volgend jaar wordt begonnen met de aanpassingen van het netwerk. De verwachting is dat het project eind 2020 wordt afgerond. Andere banken kunnen zich bij het initiatief aansluiten. Daarover worden ook gesprekken gevoerd.