Nieuws/Buitenland
1243308285
Buitenland

Burgemeester luidt de noodklok

’Iedereen die in New York is geweest in isolatie’

Williamsburg, New York.

Williamsburg, New York.

NEW YORK - De burgemeester van New York ziet in de coronacrisis zware tijden op zijn stad afkomen. „April wordt veel erger dan maart”, waarschuwde Bill de Blasio. „En ik vrees dat mei nog veel erger wordt dan april.”

Williamsburg, New York.

Williamsburg, New York.

Iedereen die de afgelopen week in New York is geweest moet 14 dagen in thuisisolatie. Dat besluit maakte een Witte Huis-vertegenwoordiger dinsdag bekend. In de grootste stad van de VS zijn inmiddels 15.000 besmettingen met het virus vastgesteld en dat is ongeveer 35 procent van alle gevallen in de VS. Er zijn meer dan 130 mensen aan de gevolgen bezweken. In de staat New York is vanaf maandag een lockdown van kracht waarbij iedereen zo veel mogelijk thuis moet blijven.

„Dit is alleen maar het begin van een veel grotere crisis”, aldus De Blasio. „We staan aan het begin van een zeer moeilijke weg.” In de VS voeren steeds meer staten een lockdown in om verspreiding van het virus in te dammen.

Verantwoording afleggen

Reizigers die per vliegtuig vanuit New York aankomen in de staat Florida moeten aangeven hoe zij invulling geven aan hun thuisquarantaine, maakte die staat bekend als reactie op de regering. Ook moeten zij opgeven met wie zij contact hebben gehad.

De Amerikaanse vice-president Mike Pence zei dat de regering veel middelen, zoals beademingsapparatuur, naar New York stuurt om zieke mensen te helpen. Andrew Cuomo, gouverneur van de gelijknamige staat, riep president Trump op zijn bevoegdheden in te zetten om fabrikanten te dwingen tot het produceren van meer beademingsapparaten.

Back to work

De gouverneur en de president staan vanwege de aanpak van het virus op gespannen voet met elkaar. „Geen enkele Amerikaan wil de economie aanjagen ten koste van mensenlevens”, zei Cuomo. Trump zei eerder dat hij de economie snel weer wil laten draaien om verdere schade te voorkomen.

Het aantal besmettingen loopt in het hele land in rap tempo op. Na Italië en China zijn de Verenigde Staten met ruim 50.000 besmettingen en zevenhonderd doden het zwaarst getroffen land.

In één keer op de hoogte zijn van het belangrijkste coronanieuws? Thuiswerkers Pim Sedee en Kamran Ullah zetten de cijfers uit binnen- en buitenland op een rij in een dagelijkse podcast. Luister hier, hieronder of via je favoriete podcast app.