Nieuws/Binnenland
1243959
Binnenland

Wall Street wacht af

De effectenbeurzen in New York deden het maandag rustig aan. De meeste beleggers waren in afwachting van een belangrijke stroom kwartaalcijfers later deze week. Onder meer Intel, General Electric en de bankbedrijven Citigroup, JPMorgan Chase en Goldman Sachs zullen hun resultaten presenteren.

De Dow-Jonesindex van dertig grote bedrijven eindigde met een verlies van 0,3 procent op 8057,81 punten. De breder samengestelde S&P 500 won 0,3 procent tot 858,73 punten. De index van de schermenbeurs Nasdaq steeg 0,1 procent tot 1653,31 punten.

Donderdag, de laatste handelsdag voor een lang paasweekeinde, stegen de koersen nog sterk nadat het bankbedrijf Wells Fargo een onverwacht goede winstprognose had bekendgemaakt. Wall Street zat toen al vijf weken in de lift. De S&P 500 won sinds een dieptepunt op 9 maart meer dan een kwart aan waarde.

Vertrouwen

Wall Street bleef maandag vertrouwen houden in de financiële sector. Citigroup sprong zelfs meer dan 20 procent omhoog, evenals verzekeringsconcern AIG. Beleggers leken ook een voorschot te nemen op General Electric. Het aandeel van het conglomeraat kreeg er 7 procent bij.

General Motors was een van de grootste verliezers. Beleggers reageerden op een bericht in The New York Times, dat stelde dat de Amerikaanse regering aanstuurt op een ’chirurgisch’ bankroet van de autofabrikant. Daar zouden aandeelhouders wel eens de dupe van kunnen worden, zo werd gevreesd op Wall Street. Het aandeel GM daalde meer dan 16 procent tot 1,71 dollar.

Koersdaling Boeing

Boeing zat ook in het verdomhoekje met een koersdaling van 5 procent. Het vliegtuigbouw- en defensieconcern had eind vorige week gewaarschuwd dat de winst in het eerste kwartaal is aangetast doordat het lagere prijzen moest vragen voor zijn vliegtuigen en minder grote vliegtuigen produceerde.

Olieconcerns als ExxonMobil en Chevron verloren eveneens terrein. Dit kwam door een daling van ruim 4 procent van de prijs van een vat olie tot onder de 50 dollar. Het Internationale Energiebureau (IEA) had vrijdag zijn ramingen voor de energieconsumptie in 2009 stevig naar beneden geschroefd. De vraag naar benzine daalt mogelijk naar niveaus die sinds het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw niet meer zijn gezien.

Valutamarkt

Op de valutamarkt in New York kostte een euro 1,3380 dollar. De Europese munteenheid was donderdag gesloten op 1,3160 dollar.

De Europese beurzen hielden maandag hun deuren gesloten vanwege de viering van Tweede Paasdag. In Tokio sloot de Nikkei-index met een verlies van 0,4 procent.