1244566
Binnenland

Compromissen sluiten

Wilders wil met CDA en VVD

Geert Wilders wordt lijstduwer bij de Europese verkiezingen. De partijleider staat op plaats tien van de PVV-kieslijst, die wordt aangevoerd door het Tweede Kamerlid Madlener. Wilders wil regeringsverantwoordelijkheid dragen. Zijn voorkeur gaat uit naar een kabinet van PVV, CDA en VVD.

Hij speelde met de gedachte om het zelf te gaan doen. Maar Geert Wilders besloot uiteindelijk zijn fractiegenoot Barry Madlener naar voren te schuiven als lijsttrekker voor de Europese verkiezingen. "Een goed Kamerlid met veel politieke ervaring", zo prijst de PVV-leider zijn kandidaat aan. Die zit naast hem en glundert van oor tot oor.

Madlener's naam zoemde de afgelopen maanden al rond aan het Binnenhof. Maar datzelfde gold eigenlijk voor de halve PVV-fractie. De ene week werd Fleur Agema getipt, een week later Hero Brinkman of toch Raymond de Roon. Het werd dus de 40-jarige oud-makelaar en voormalig gemeenteraadslid voor Leefbaar Rotterdam. Die zegt zin te hebben in het avontuur. Dat de keuze op Madlener is gevallen, zal ook bij de VVD met applaus worden begroet. De liberalen, die met Hans van Baalen een zwaargewicht naar voren hebben geschoven, waren als de dood dat Wilders zelf de kar zou gaan trekken. De fractievoorzitter wordt nu lijstduwer, op nummer tien. "Dat is beter", zegt hij. Waarom bent u toch geen lijsttrekker geworden?

W: "We hebben met alle scenario's gespeeld, ik ga daar niet over jokken. Maar ik zou uiteindelijk toch niet het Europees Parlement in gaan. Barry is degene die de kar moet gaan trekken. Dus het is beter als hij in beeld staat. Ik adviseer ook iedereen op onze nummer één te stemmen. Maar als mensen zeggen: we vinden dat allemaal niets in Europa, en willen toch onze stem kwijt, dan kunnen ze op nummer tien stemmen." Is op nummer tien staan geen kiezersbedrog. U bent immers niet beschikbaar?

W: "Ik zet dat ook op de website en zal dat via de media communiceren. Als ik word verkozen met voorkeursstemmen, dan ga ik die zetel niet innemen. Ik sta erop om meer stemmen te trekken. Dat is overigens geen novum. Ik herinner me dat oud VVD-leider Bolkestein ooit lijstduwer was bij de gemeenteraadsverkiezingen." Meneer Madlener, het wordt nogal een overgang van Den Haag naar Brussel?

M: "Het wordt helemaal nieuw, we zijn nog nooit in het Europees Parlement vertegenwoordigd geweest,. Ik vind het een eer om daar voor Nederlandse belangen op te komen. Dat wordt ook een speerpunt van onze campagne. Wij gaan voor het Nederlandse belang. Het is natuurlijk heel groot, in Brussel, en je hebt relatief weinig te vertellen, maar we gaan er wat van maken." Moest u van Wilders?

M: "Nee, ik heb een jaar geleden al gezegd dat ik het graag zou willen." Had u het in Den Haag niet meer naar u zin dan?

M: "Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin. Maar het is belangrijk dat de PVV ook op Europees vlak mee gaat spelen. Ik erger me al jaren over wat er uit Brussel op ons afkomt. Er komt meer ellende vandaan dan dat er goede dingen uit komen. We moeten iets veranderen." Wat dan?

M: "We willen ons geld terug. We willen niet meer het braafste jongetje van de klas zijn. Nederland is netto de grootste betaler, we betalen het meest aan al die onzin in Europa. Het geld gaat nu naar allerlei Poolse en Spaanse wegen terwijl de files hier de pan uitrijzen. Het geld gaat naar boeren van wie een deel ook concurrent is van onze eigen landbouw en het geld gaat naar veel te dikke salarissen van eurocommissarissen en het hele circus daar. Dat moet veranderen. Daarom ook onze leus: voor Nederland." Wat heeft de PVV überhaupt in Europa te zoeken. Jullie willen het Europees Parlement toch opheffen?

W: "Absoluut." Waarom gaat de PVV er dan inzitten?

W: "Om het van binnenuit onderuit te halen. Dat zal niet meteen lukken, we halen misschien twee, drie, vier zetels. Maar we hebben één keer niet meegedaan aan de verkiezingen. Dat was bij de Provinciale Statenverkiezingen, omdat we daar niet klaar voor waren. Daarom zit er nu een aantal senatoren met hun dikke kont op een PVV-zetel. Dat laten we ons niet nog een keer gebeuren." Eén van de punten uit uw verkiezingsprogramma is dat Turkije geen lid van de EU mag worden. Waarom niet?

M: "Wij zeggen Turkije nooit. Niet nu niet en ook niet over duizend jaar. Waarom niet? Omdat de Turkse cultuur een islamitische cultuur is en onverenigbaar is met onze westerse cultuur."

W: "Als Turkije over tien jaar lid zou worden van de EU is het volgens de voorspellingen qua inwonerstal het grootste Europese land met 150 miljoen inwoners. Dan wordt de grootste groep Europarlementariërs Turks. Dus wie krijgt het meeste te vertellen over de wetgeving in Nederland: de Turken." Wat vindt de PVV wel goed aan Europa?

M: "Wij vinden Europa maar op één punt geslaagd en dat is op het gebied van de economische samenwerking. Dat is wat ons betreft ook het enige waar Europa zich mee bezig moet houden, met zaken als de interne markt en de euro." De interne markt betekent ook vrij verkeer van personen binnen de EU. Daarom zijn er hier zoveel gastarbeiders uit Oost-Europa. Daar bent u dus voor?

M: "Nee, dat moet door Nederland zelf worden bepaald. Dat hoort hier thuis, die discussie, niet in Brussel. Want dan gaan de Roemenen en Bulgaren een beetje bepalen of ze hierheen mogen komen."

W: "Die Roemenen en Bulgaren moeten ook uit de EU."

M: "Een corrupte bende." Uit een recente opiniepeiling blijkt dat de Nederlander nog sceptischer is over Europa dan bij de vorige verkiezingen. Is dat koren op de molen van de PVV?

W: "De belangrijkste verklaring is dat de kiezers zich voor het lapje gehouden voelen. Die hebben een paar jaar geleden met een ruime meerderheid 'nee' gezegd tegen de Europese grondwet en vervolgens komt er een verdrag van Lissabon dat voor 98 procent hetzelfde is. Dan word je sceptisch. Wij zijn niet tegen Europa, maar wel tegen het Europa zoals het er nu uitziet: steeds meer geld, steeds meer uitbreiding, steeds meer bevoegdheden. En we zijn tegen een elite die niet luistert." Over luisteren gesproken; vorige week beende de PVV-fractie bij het debat over de crisisaanpak boos weg uit de Kamer. Critici zeggen dat dit vooropgezet was?

W: "Ik kan daar echt boos over worden. Het is zo gemeen om dat te insinueren. Met mijn hand op mijn hart: we hebben dat ter plekke besloten. Nee, het is niet onze bedoeling dat nog een keer te doen. Maar als er een crisispakket ligt waar een hoop mensen boos over zijn en je kan er dan ook nog eens als oppositie niets aan veranderen, dan houdt het op. Bekijk het dan maar. Het had aan kracht gewonnen als de rest van de oppositie mee was gegaan. Ze hebben allemaal zo'n mond, maar blijven wel allemaal zitten. Dat is zwak." Het heeft de PVV geen windeieren gelegd. De partij stijgt weer in de peilingen?

W: "Dat is natuurlijk prachtig nieuws. Maar daarvoor hebben we het niet gedaan." Kiezers zijn erg wispelturig, zo blijkt de laatste jaren. Hoe gaat u deze groeiende aanhang vasthouden?

W: "Dat is onze taak, om geen seconde achterover te leunen en te denken dat we er zijn. We zullen iedere dag moeten knokken om die zetels uit de peiling vast te houden." Waarom zijn kiezers zo weinig honkvast?

W: "Mensen zijn de huidige politiek spuugzat. Ze zien dat in de politiek iedereen het met iedereen kan en wil doen, daar was vorige week het beste bewijs van. Dat partijen wel blèren, maar vervolgens alles pikken. Mensen respecteren het als partijen de rug rechthouden." Als de PVV zo groot blijft kunt u niet tegen de gevestigde orde blijven aanschoppen. Dan zult u ermee moeten samenwerken en wordt u misschien wel premier, zoals u laatst zelf zei?

W: "Kijk, wij zijn absoluut een partij die niet voor regeringsverantwoordelijkheid zal weglopen. Natuurlijk, als wij geen 76 zetels halen en we willen gaan regeren dan zouden we hier en daar compromissen moeten sluiten. Dat realiseren we ons heel goed. Dat betekent dat wij op punten ook water bij de wijn zullen doen." Dus dan kan Turkije ineens wel welkom zijn in de EU?

W: "Nou, dat zal voor ons een heel moeilijk punt worden." Maar niet onbespreekbaar...

W: "Dat is nu onbespreekbaar, maar het is niet alleen Turkije. Er zijn meer punten: strengere immigratie, strengere integratie, belastingverlaging, meer geld naar de zorg, strengere straffen. Dat zijn voor ons essentiële punten. Nu zullen wij daar niet overal onze zin in krijgen, maar we zullen wel aan de kiezer moeten laten zien dat we op al die punten substantiële stappen maken. Als dat lukt, zullen wij accepteren dat we niet overal honderd procent krijgen." Gaat de kiezer dat pikken, want de PVV trekt ook een hoop proteststemmen?

W: "Absoluut. Die kiezer gaat het niet pikken als wij met een slap aftreksel van ons verkiezingsprogramma terugkomen en zeggen: kijk we gaan regeren, we hebben allemaal mooie baantjes, en dat en dat hebben we weggegeven, want anders wil de PvdA... eh het CDA niet meedoen." De PvdA?

W: "Nou, de PvdA ligt niet voor de hand. Zeg nooit nooit, maar het ligt absoluut niet voor de hand. Met GroenLinks en D66 zou het heel moeilijk worden, met de PvdA moeilijk." En de VVD?

W: "Ja, als ze klein genoeg zijn. Dan mogen ze best aanschuiven." Wat is uw ideale kabinet?

W: "Dat weet ik niet, maar wat niet uitgesloten zou zijn, is iets van PVV, CDA en VVD. Ik weet niet wat er van Verdonk overblijft. Dat wil niet zeggen dat ik de rest uitsluit, maar dit ligt meer voor de hand."