Nieuws/Binnenland
1244665167
Binnenland

Jos B. verliest kort geding, documentaire over Nicky Verstappen wordt uitgezonden

Jos B. in de rechtszaal.

Jos B. in de rechtszaal.

door Jessy Burgers - De documentaire over de zaak Nicky Verstappen mag gewoon worden uitgezonden. Tot dat oordeel kwam de rechtbank van Amsterdam zondag na een kort geding, aangespannen door de advocaten van verdachte Jos B.. Zij wilden een uitzendverbod tot nadat het hoger beroep van hun cliënt, maar daar ziet de rechter geen aanleiding toe.

Jos B. in de rechtszaal.

Jos B. in de rechtszaal.

Jos B. wilde de uitzending voorkomen omdat hij vond dat hij werd neergezet als dader, terwijl hij nog verdachte is. Maar daar ging de rechter niet in mee. ,,Het is niet aannemelijk dat de grondrechten van Jos B. worden geschonden," oordeelde de rechter. ,,Zeker omdat er geen nieuwe beelden van B. of nieuwe details in de documentaire naar voren komen.’’

De advocaten van B. spanden een kort geding aan omdat de documentaire naar hun mening pas mocht worden uitgezonden als het hoger beroep had gediend. B’s advocaat, Adi van Koningsveld, zei dat in de documentaire de suggestie gewekt dat B. al is veroordeeld, terwijl de zaak nog niet is afgerond. ,,En je bent onschuldig tot het tegendeel is bewezen,’’ aldus de zegsvrouw.

Maar volgens de advocaten van RTL is er wel degelijk zorgvuldig gehandeld. ,,De documentairemaker heeft B. altijd verdachte genoemd. Hij is niet verantwoordelijk voor uitspraken van derden’’, refererend naar interviews in de documentaire waarin B. mogelijk wel dader wordt genoemd. Daar ging de rechter in mee.

De documentaire is gemaakt door een bedrijf van presentator Ewout Genemans. Hij liep drie jaar lang mee met het rechercheteam in de zaak Nicky Verstappen. Hij begon nog voordat Jos B. in beeld kwam als verdachte. Pas later werd een dna-onderzoek gestart. De tweedelige documentaire over het onderzoek staat gepland voor zondagavond en maandag.

Turven

De advocaten van B. laten weten dat ze de uitzending van vanavond afwachten. Zij zullen, naar eigen zeggen, het woord dader turven. Als dat teveel valt, dan zullen ze maandag opnieuw een kort geding aanspannen.

Vorige week vrijdag werd Jos B. veroordeeld tot 12,5 jaar cel voor onder meer het misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. Hij gaat in hoger beroep. Omdat de rechtbank B. vrijsprak van doodslag, gaat ook het Openbaar Ministerie (OM) in beroep. Bovendien wil het OM dat er ook tbs met dwangverpleging wordt opgelegd.

De 11-jarige Nicky uit Heibloem verdween in 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Zijn lichaam werd een dag later in de buurt gevonden. Jarenlang leek de zaak onopgelost te blijven. Pas een kleine 2,5 jaar geleden werd verdachte Jos B. aangehouden na een klopjacht in Spanje, onder meer dankzij een tip van een Telegraaf-lezer. Hij kwam naar voren in een dna-verwantschapsonderzoek.Volgens de advocaat van No Pictures Please is enkel gebruik gemaakt van reeds openbare informatie. Bovendien noemt hij het apart dat B.’s advocaat tijdens de strafzaak, Gerald Roethof, zelf ook heeft aangekondigd met een ’tegendocumentaire’ te komen in deze zaak.

Volgens Roethof moeten beide zaken los van elkaar gezien worden. Van Koningsveld meent dat ,,RTL4 best wel in de plaats hiervan een leuke kerstfilm kan opzetten.’’

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd