Nieuws/Binnenland
1244846347
Binnenland

Forum zet door met stappen tegen tv-programma Buitenhof

DEN HAAG - Forum voor Democratie zet door in de strijd met het tv-programma Buitenhof over wat daar gezegd is over Forum-leider Thierry Baudet. Omdat Buitenhof weigert te rectificeren, stapt de partij naar de rechter.

De dagvaarding is naar de verantwoordelijke omroep VPRO gestuurd, aldus een Forum-woordvoerder. De omroep kwam zondagavond nog met een verklaring over de uitzending eerder die dag, en verdedigde wat de presentatrice over Baudet zei. Maar Forum neemt daar geen genoegen mee.

Het is onacceptabel dat Buitenhof verzonnen citaten toeschrijft aan Baudet en die woorden vervolgens goedpraat door ze een ’parafrase’ te noemen, aldus Forum. De partij noemt het lasterlijk en volstrekt onjuist.

Buitenhof-presentatrice Natalie Righton, die haar debuut bij het programma maakte, vertelde dat Baudet zou hebben gezegd „dat hij denkt dat de Europese Unie een vooropgezet plan heeft om het blanke Europese ras te vervangen voor Afrikaanse immigranten.”

Verklaring Buitenhof

Volgens Buitenhof was de woordkeuze bij die vraagstelling een juiste parafrasering van zowel de uitspraken van Baudet als van de wijze waarop deze uitspraken werden opgevat door enkele Tweede Kamerleden en minister Hugo de Jonge. „De Europese Unie is een staat in wording. Al dat geld gaat naar de wording van die staat. Dus naar het regelen van buitenlandse politiek. Naar het opzetten van veerdiensten om immigranten uit Afrika over te zetten naar Europa om de nationale identiteit te verzwakken zodat er geen nationale staten meer zullen zijn”, is een van de uitspraken die Buitenhof toeschrijft aan de FVD-leider.